2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Itt a magyarok toplistája: melyik gyártó telefonjait veszik a legtöbben?

Hirdetés

Itt a magyarok toplistája: melyik gyártó telefonjait veszik a legtöbben?

A Samsung áll az első helyen. Lényegében ez a legfontosabb közös pontja a globális és lokális okostelefon-eladási toplistáknak, még úgy is, hogy mindkét mérést a Canalys piackutató készítette. Már a Samsung-dominancia mértékében is eltérés mutatkozik: globálisan a piac negyedét viszi a Samsung, itthon minden második eladott okostelefon a dél-koreai gyártóé. A vállalat eladásai ugyan estek (globálisan 4 százalékkal, itthon 14-gyel), de mivel a teljes piac zsugorodott, piaci részesedése még így is nött az egy évvel korábbihoz képest.

© Canalys

Nemzetközi környezetben a 18 százalékos Apple a második, itthon viszont a 21 százalékos Xiaomi. A magyar vásárlók körében harmadik iPhone-gyártó mindkét fronton növelni tudta eladásait. A Xiaomi helyzete viszont felemás. Miközben globálisan ötödével kevesebb mobilt adott el az idei első negyedévben, mint az előző év hasonló időszakában – 49 millió helyett csupán 39,2 millió darabot –, addig a magyar piacon 45 százalékkal több Xiaomi telefon fogyott, mint tavaly ilyenkor.

Hirdetés

© Canalys

Hasonló, de még kontrasztosabb trendbéli eltérés figyelhető meg a mindkét lista negyedik helyén álló Oppo esetében. A tavalyi első negyedévben 39,6 millió okostelefont adott el a kínai gyártó a világpiacon, az idei első negyedévben már csak 29 milliót.

Ez 27 százalékos csökkentést jelent. Magyarországon ugyanez a gyártó 1395 százalékkal növelte eladásait.

Igaz, ez alacsony bázisról történt, hiszen az Oppo részesedése globálisan 9 százalék, itthon ennek harmada. Ezzel együtt érdekes a zsugorodás/bővülés különbsége, melyet a bázisok eltérése önmagában nem magyaráz.

A nemzetközi toplista ötödik helyén az itthon lényegében ismeretlen Vivo áll (8%), Magyarországon a TCL. Ugyan ennél a cégnél a növekedés mértéke kisebb volt az év első három hónapjában, mint az Oppónál, de pozícióikat tekintve sok múlik az idei második negyedév alakulásán, melynek mindketten 3-3 százalékos piaci részesedéssel vágtak neki.

Egyelőre nem sikerült bejutnia a top 5-be a Huaweitől való leválása után a megszokott, teljes androidos környezetet kínáló Honornak, de a vállalat egy erősebb második negyedév érdekében ezekben a hetekben több új készülék forgalmazásába is kezd a magyar piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220511_okostelefon_gyartok_sorrendje_magyarorszagon_statisztika_canalys#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …