2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Tech / iPhone-t vett tízéves gyerekének, aki egyből megrövidítette közel egymillió forinttal

Hirdetés

iPhone-t vett tízéves gyerekének, aki egyből megrövidítette közel egymillió forinttal

Egy brit szülő egy iPhone-t vett karácsonyra tízéves, autista kislányának – idéz a The Telegraph egy olvasói levélből. Mindössze négy nappal később a kislány máris 2500 dollárt költött 23 különböző, egy adott TikTok-fiókhoz köthető tranzakció során. A szülők csak akkor értesültek a több mint 900 ezer forintos kiadásról, amikor az Apple benyújtotta a számlát. Egyből az Apple-t okolták, hogy nem akadályozta meg a gyanúsnak történő kifizetéseket a szóban forgó TikTok fióknak.

© TechCrunch

„Úgy gondolom, hogy az Apple cserbenhagyott azzal, hogy nem azonosította a szokatlan tevékenységet a fiókon, és nem védett meg a gyanús fizetések blokkolásával” – írta az édesapa. Persze ha egy kicsit jobban belegondol, ő is hibás, hiszen aktiválhatta volna a gyermekbiztonsági vezérlőket, amelyek megakadályozták volna, hogy gyermeke vásárlásra használja az iPhone-t, és azt is korlátozhatta volna, hogy a gyermek mit csinálhat a készülékkel. Egyébként a gyerek előző iPhone-ján aktiválva volt ez a védelem, csak a mostanin nem történt meg.

Hirdetés

Az Apple végül visszaadta a szülők pénzét, talán abból kiindulva, hogy fizetési rendszerének is fel kellett volna figyelnie a gyanús kifizetésekre, illetve a sajtó kitüntetett figyelme is sokat nyomott a latba. Viszont hangsúlyozta a gyerek mód aktiválásának fontosságát, és azt is egyértelművé tette, hogy másodszor már nem térít vissza semmit, ha ilyen eset ismétlődne.

Ami a TikTokot illeti, ellenőrizték azt, az egyébként négymillió követővel rendelkező fiókot, amelyre a kifizetések mentek, és nem találtak szabálysértést. Később változtattak ezen, és már csalással vádolták meg az Ohidur247 felhasználó mögötti fiókot, ami viszont továbbra is aktív, bár az élő közvetítési jogot visszavonták tőle (ezen keresztül verte át a kislányt). Ohidur247 továbbra is jó minősítésű TikTok-tag.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220513_autista_lany_iphone_tiktok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Vásárlókat keres Electronic Arts játékóriás, az Apple is megszerezheti

Vásárlókat keres Electronic Arts játékóriás, az Apple is megszerezheti

Divatos lett felvásárolni a játékstúdiókat: a Microsoft januárban jelentette be, hogy megállapodást kötött az Activision …