2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Innen átkapcsolhat mindent: mit (ne) tudjon önről a Facebook?

Hirdetés

Innen átkapcsolhat mindent: mit (ne) tudjon önről a Facebook?

Egy kicsit ijesztő, mennyi információt gyűjt be rólunk a Facebook. Ez régóta nyílt titok, de az adatmennyiség akkor vált igazán érzékelhetővé, amikor az Apple biztonsági újítása után a Facebook fejlesztőinek is nyilvánosságra kellett hozniuk egy könnyen átlátható adatlapon, hogy a Facebook app mi mindenről is gyűjt infókat az iPhone-ok használóiról.

Az időről időre felbukkanó gyanú sosem igazolódott, így a „lehallgatja-e a beszélgetéseinket a Facebook” kérdésre a válasz az, hogy nem. Legalábbis a rövidebb válasz, a hosszabb ugyanis az, hogy:

nem hallgat le, de nincs is szüksége rá, mert egyszerűbb és kevésbé feltűnő módszerekkel sokkal többet tud meg a felhasználóiról.

Hirdetés

A Facebookot üzemeltető Meta célja, hogy minél jobban kiismerje felhasználói érdeklődését, így még jobban célzott hirdetéseket jeleníthessen meg nekik, így aztán a különféle cégek még több pénzt öntsenek a jó eséllyel betaláló facebookos hirdetésekbe.

Egy tavaly júliusi angliai felmérés szerint a megkérdezettek 66 százaléka találkozott olyan reklámmal, amely rímelt a beszélgetéseire, és ezt 22 százalék azzal magyarázta, hogy a mobilja lehallgatja. Igaz, majdnem kétszer ennyien gondoltak a valószínűbb okra: a böngészési előzményeik kiaknázására.

A Facebook-beállítások dedikált oldalán minden olyan, az érdeklődésünkkel kapcsolatos információt meg lehet találni, ami befolyásolhatja, hogy milyen hirdetés jelenjen meg a hírfolyamban. Az Egyéni hirdetésbeállítások oldalon az Az érdeklődési köreid fülnél láthatjuk, hogy a Facebook – tevékenységünk alapján – milyen dolgok iránt érdeklődő embernek tart minket. Gyomlálásra is van mód: a bal oldalt megjelenő Hirdetők és Hirdetéstémák pontokban egyes cégek/szervezetek, valamint komplett témakörök kikapcsolására is lehetőség nyílik. A harmadik, Hirdetési beállítások menüpont felsorolását érdemes tételenként átnézni, itt több fontos opció kapcsolgatható.

© képernyőkép / hvg.hu

Nyissa meg telefonján a Facebook appot, majd a jobb felső sarokból elérhető menüből a beállításokat (fogaskerék ikon). Tekerjen lejjebb, egészen a Helyadatok pontig, melynek megérintése után elolvashatja, hogy most milyen helyinformációkra is lát rá önnel kapcsolatban a Facebook. Itt rögtön talál egy gombot, ahonnan eljuthat azokhoz a beállításokhoz, melyeket magából az Android rendszerből lehet engedélyezni vagy tiltani a Facebooknak. (Ugyanezt megtalálja akkor is, ha készüléke beállításainál megkeresi az Alkalmazások pontot, azon belül kikeresi a Facebook nevét, majd ott az Engedélyek menüpontra lép.)

© képernyőkép / hvg.hu

Itt megadhatja, hogy a Facebook mindig hozzáférjen a telefon – és így a felhasználója – tartózkodási helyéhez („Engedélyezés csak az alkalmazás használatakor”), vagy erre minden esetben kérdezzen rá, netán – Tiltás gomb – soha ne tudjon ilyen infókat szerezni a Facebook app. Van még egy fontos kapcsoló: ha azt aktiválja, akkor az alkalmazás nemcsak a körülbelüli tartózkodási helyére lát rá, tehát a környékre, hanem GPS-adatok alapján pontosan tudni fogja, mikor merre jár. Ez időnként jól jöhet, de ha inkább nem osztaná meg ennyire tűpontosan az információkat a Facebookkal, akkor deaktiválja a csúszkát.

A beállításoknál a Biztonság és bejelentkezés fül alatt található (ha be van jelentkezve, kattintson ide az eléréséhez), hogy a Facebookkal összekapcsolt más appok milyen adatainkhoz férhetnek hozzá a közösségi oldal által rólunk gyűjtöttekből. Javasoljuk, hogy időnként nézzen rá erre a listára, és ha ismeretlen appnevet lát rajta, az Eltávolítás gombbal vonja vissza annak engedélyeit. Nagy bajt nem tud csinálni, ha véletlenül egy valóban használt alkalmazásnál tesz ilyet, a program majd legfeljebb újra engedélyt fog kérni, amikor legközelebb használja.

Így tölthet le a számítógépére mindent, amit valaha kitett a Facebookra és az összes küldött/kapott üzenetet

Néhány kattintással letölthet egy csomagban minden Facebookra feltöltött fényképet, messengeres beszélgetést és a facebookos tevékenységével kapcsolatos összes adatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_facebook_adatvedelem_beallitasok_biztonsag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

A Facebook történetét szinte mindenki ismeri: a programozó Mark Zuckerberg még egyetemistaként, a Harvard Egyetem …