2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Így lehet majd előnyhöz jutni a válság közepén, erre a tíz dologra lesz érdemes odafigyelni 2023-ban

Hirdetés

Így lehet majd előnyhöz jutni a válság közepén, erre a tíz dologra lesz érdemes odafigyelni 2023-ban

Az egyszerű spóroláson túl működésük átalakítására is gondolniuk kell a cégeknek, szervezeteknek – ezt üzente Frances Karamouzis vezető elemző a Gartner Orlandóban megtartott szimpóziumán. A szakember szerint a fenntarthatóan gazdaságosabb működés kulcsa továbbra is a digitális átállásban, annak felgyorsításában rejlik. Ennek segítése érdekében tette közzé a Gartner legfrissebb technológiai trendelemzésének eredményeit, melyek a vállalat szerint már 2023 tíz legfontosabb technológiai jellemzőjéről szólnak, és beépítendők a céges stratégiákba.

Elsőként a fenntarthatóságot nevezte meg a Gartner, a többi kilenc trend egyfajta ernyőjeként. Az elemzők úgy vélik, a fenntarthatóság figyelembe vétele nélkül nincs sok értelme a digitalizációs lépéseknek, ezért a cégvezetőknek alapértelmezettnek kell tekinteniük az abban való gondolkodást.

A digitális termékekért felelős csapatok 76 százaléka egyúttal a bevételek generálásáért is felelős, írja elemzésében a Gartner, így a biztonságos működéshez elengedhetetlen egy digitális immunrendszer kifejlesztése. Ez adatvezéreltséget, sorozatos és széleskörű teszteket, automatizált incidenskezelést jelent, és persze az ellátási lánc biztonságát az ügyféligények stabilabb kiszolgálása érdekében. A Gartner előrejelzése szerint azok a szervezetek, melyek a következő három évben digitális megoldásokkal növelik immunitásokat, akár 80 százalékkal csökkenthetik a rendszerleállások idejét, ez pedig közvetlenül vezet a nagyobb bevételhez.

Hirdetés

A szoftver, ami előre szól, ha el fog romlani valami – bevásárolt a Siemens

A Siemens felvásárolta a megelőző karbantartási megoldásokat fejlesztő Senseye-t. Az ügylet értéke ismeretlen, de azt tudni, hogy az akvizícióval egy dinamikusan bővülő piacon erősíti pozícióit a német technológiai vállalat.

Adatvezéreltségnek persze csak akkor van értelme, ha az adatokat nemcsak begyűjtik, de azokból hasznos információk kinyerhetők, és a vállalati döntéshozatal meggyorsítása érdekében rendezett, átlátható adatsorok formájában megmutathatók.

Az elemzés arra jutott, hogy a jövő év fontos trendje lesz a mesterséges intelligenciába vetett bizalom növelése, amelyhez elengedhetetlen a vonatkozó kockázatfelmérés és incidenskezelés.

A jövő az ipari felhőplatformoké, a Gartner szerint 2027-re a szervezetek több mint fele ilyeneket fog használni tevékenységeihez.

2026-ra pedig a szoftverfejlesztő cégek 75 százaléka rendelkezik majd önkiszolgáló fejlesztői portállal. Ez ugyan csak a szoftverfejlesztésben fontos, ám annak gördülékenyebbé tétele más iparágakban is versenyelőnyökkel járhat.

Érik a forradalom a mobilappoknál: az új trend a low-code/no-code

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány minden vállalat életére kihat: a koronavírus-járvány alatt felpörgött a digitalizációs igény, ám ezt szakemberek hiányában nagyon nehezen tudják kiszolgálni a fejlesztőcégek. Ahogy globálisan, itthon sincs bitkolbászból a kerítés, ráadásul a magyar diákok tudásbéli lemaradása, valamint a kisadózás szigorítása csak ront a helyzeten.

A Gartner riportja hangsúlyozza a vezeték nélküli technológiák szerepét, megemlítvén, hogy jövőre nem várható, hogy bármely technológia dominanciát szerezne a többi fölött. A cégek a wireless megoldásoknak továbbra is széles skáláját fogják használni, a wifitől kezdve az 5G-s mobilkapcsolaton át az alacsony energiafogyasztású IoT-kapcsolatokig. Dominancia olyannyira nem lesz megfigyelhető, hogy a Gartner előrejelzése szerint 2025-re a vállalkozások 60 százaléka öt vagy több vezeték nélküli technológiát használ majd párhuzamosan.

Terjednek majd az úgynevezett szuperalkalmazások. A kifejezés olyan appokra utal, melyek a felhasználó számára szükséges szinte összes funkciót egyben tartalmazzák. Korábban valós példákat bemutatva írtunk már arról, hogyan kell ezt elképzelni. A Gartnernél úgy látják, 2027-re az emberek több mint fele napi használója lesz a szuperappoknak.

A cég elemzői szerint a jövő év meghatározó trendje lesz még a metaverzum, közös virtuális tér, ahol keverednek a fizikai és digitális, virtuális valóságok. A Gartner arra számít, hogy a metaverzum eszközfüggetlen lesz, és nem egy tulajdonoshoz tartozik majd, vagyis inkább metaverzumok sokasága alakulhat ki. Az előrejelzés úgy szól, hogy 2027-re a nagyvállalatok 40 százaléka belép valamilyen formában a metaverzumok világába annak érdekében, hogy növelje bevételeit.

Fontos előrelépés várható a mesterséges intelligenciában is, az adaptív MI képes lesz a valós idejű, folyamatos fejlődésre – ez az, amit egyelőre rengeteg MI-alapú rendszernél igen döcögősen megy.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20221019_gartner_technologiai_trendek_2023_digitalizacio_gazdasagi_valsag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

100 méterre is ellát az új robotfűnyíró

Az ECOVACS új robotfűnyírója GOAT G1 névre hallgat, ás TrueMapping lokalizációs rendszert használt, egy 360 …