2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / „Huss” és „blupp” – a NASA felvette a Marsba csapódó meteoritok hangját

Hirdetés

„Huss” és „blupp” – a NASA felvette a Marsba csapódó meteoritok hangját

A NASA kutatói arról számoltak be, hogy a Marson tartózkodó InSight nevű eszközük sikeresen érzékelte négy meteorit szeizmikus és akusztikus hullámait, amik a bolygóba való becsapódáskor keletkeztek. A berendezés ezután kiszámította az űrsziklák hagyott kráterek helyét is. Ilyesmihez hasonlót még sosem sikerült más planétán véghez vinni – írta erről a Reuters.

A kutatók a NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondájának adatait használták fel a kráterek helyének megerősítéséhez.

Az InSight által követett űrsziklák – amelyek közül egy 2020-ban, a másik három pedig 2021-ben landolt – a becslések szerint legfeljebb mintegy 200 kilót nyomtak, és legfeljebb 7,2 méter széles krátereket hagytak maguk után. Az egyik objektum három darabra robbant a légkörben.

Hirdetés

A NASA saját oldalán meg is mutatta, milyen hangja van a becsapódó szikláknak. Íme:

A kutatók úgy vélik, hogy egészen 2018-ig visszamenőleg tudnak böngészni az InSight meteor-becsapódásokkal kapcsolatos katalógusában.

A Marson körülbelül kétszer akkora a valószínűsége annak, hogy meteor csapódik be. A Föld esetében ez a kockázat a légkör vastagsága miatt is kisebb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220920_meteorit_meteor_mars_becsapodas_nasa_insight#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az Apple adott egy nagyon jó tanácsot a panaszkodó iPhone-osoknak

Az Apple adott egy nagyon jó tanácsot a panaszkodó iPhone-osoknak

Nagy lelkesedéssel frissítenek az iPhone-osok (már aki megteheti közülük) az Apple legújabb mobil operációs rendszerére, …