2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Humorérzékre tanítják a mesterséges intelligenciát a japánok

Hirdetés

Humorérzékre tanítják a mesterséges intelligenciát a japánok

A nevetésnek számos formája létezik, az udvarias kuncogástól egészen a harsány nevetésig. A társas kapcsolatokban azonban nemcsak az számít, hogy melyiket használjuk, az sem mindegy, hogy mikor tör ki belőlünk a nevetés. A kutatók most azt igyekeznek elérni, hogy minderre ne csak az ember, a gép is rá tudjon érezni.

A The Guardian beszámolója szerint az Erica névre keresztelt mesterséges intelligencia épp ezt a célt szolgálja. A fejlesztők szerint az algoritmus javíthatja a gép és az ember között folyó kommunikációt.

„Úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligencia egyik fontos funkciója az empátia” – mondta Koji Inoue, a Kiotói Egyetem tudósa, a Frontiers in Robotics and AI című folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzője. A szakember úgy véli, ennek egyik módja, hogy ha a gép éppen akkor és úgy nevet, amikor és ahogyan éppen kell.

Hirdetés

A rákot is kimutathatja egy új, az MI-vel vezérelt röntgen

Ezt a röntgentechnikát alapvetően a robbanóanyagok felderítésére találták ki.

Inoue és kollégái több mint 80 villámrandevús helyzetből gyűjtött adatokkal dolgoztak. Ezek során egyetemista férfiak ültek le robotokkal beszélgetni. A gépeket kezdetben négy amatőr női színész működtette távirányítással.

A párbeszédből származó adatokat az egyéni nevetésre, az udvarias és zavarban lévő ember nevetésre, valamint a mélyből jövő nevetésre osztották fel. Ezeket aztán arra használták fel, hogy megtanítsák a gépnek, egy adott helyzetben kell-e nevetni, és ha igen, a három közül melyik nevetést kell alkalmazni. Az algoritmus megtanulta a társasági (visszafogottabb), valamint a mélyről jövő nevetés közti különbséget, és azt is, hogy mely helyzetekben kell egyiket vagy másikat alkalmazni.

Erica humorérzékét ezután négy rövid párbeszéddel tesztelték, amelyekhez már a nevetést is hozzárendelték. Az így készített párbeszédet aztán 130 önkéntesnek vetítették le, akik pontozták a rendszert olyan szempontok alapján, mint empátia, emberszerűség, természetesség és értés.

Az embernek is elmehet a józan esze és a gépnek is – de a gépnek egyáltalán megjött-e már?

A mesterséges intelligenciának eleve nincs józan esze. Vagy mégis? Vita tárgya, hogy van-e tudata a gépnek.

A kutatók az eredmények alapján úgy látják, a nevetés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a robotoknak saját egyéniségük legyen. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a következő 20 évben biztosan nem készül még olyan gép, amivel úgy tudunk társalogni, mint egy baráttal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220915_japan_robot_erica_humorerzek_nevetes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …