2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Homokból álló felhők borítanak egy érdekes bolygót, amit már a James Webb is vizsgál

Hirdetés

Homokból álló felhők borítanak egy érdekes bolygót, amit már a James Webb is vizsgál

A James Webb űrteleszkóp is vizsgálni kezdte azt az exobolygót, amit eredetileg 2016-ban fedeztek fel a kutatók. A VHS 1256 b jelű objektumról van szó, ami a Naprendszeren kívül található, tőlünk mintegy 72 fényévre.

A kutatók az első adatok beérkezésekor már felfedeztek valami különlegeset vele kapcsolatban. Ez, írta erről a BGR, az objektum légkörében volt érzékelhető, ahol is homokszerű szilikátszemcsékből álló vastag felhőket sikerült beazonosítani. A James Webbel csak most begyűjtött újabb adatok megerősítették az akkori következtetéseket. Az űrteleszkóp emellett víz, szén-monoxid, szén-dioxid, metán, nátrium és kálium nyomait is észlelte.

A VHS 1256 b a hivatalos információk alapján egy barna törpe. Ezek olyan objektumok, amik ahhoz túl nagyok, hogy rendes bolygóként kezeljék őket. Az objektum másik érdekessége az általa kibocsátott vöröses fény – ezt szintén a légkörében lévő anyag okozza.

Hirdetés

A most begyűjtött adatokat vizsgáló csillagászok az ArXiv tudományos adattárban tették közzé eredményeiket. A tanulmányt még nem publikálták, és még nem is bírálták el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_james_webb_urteleszkop_exobolygo_vhs_1256_b#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …