2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hogyan csökkenthető az otthoni áramszámla? Most a porszívózás, ételmelegítés, vízforralás van soron

Hirdetés

Hogyan csökkenthető az otthoni áramszámla? Most a porszívózás, ételmelegítés, vízforralás van soron

A porszívók azok közé a készülékek közé tartoznak, amelyek hetente legalább egyszer használatban vannak. Az, hogy mennyi ideig üzemelnek egy-egy takarítás alkalmával, az nagyban függ a lakás alapterületétől, valamint a porszívózni kíván felületektől. „Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy kisebb szívóerőt igénylő felszíneken, így például járólapokon, PVC-padlókon ne használjuk a készüléket a maximumon. Ammenyiben a porszívó rendelkezik szívóerő-állítási lehetőséggel, akkor éljünk vele, mert így kevesebb áramot fog felhasználni” – hívja fel a figyelmet Lucza András, a Sencor kisebb háztartási gépekért felelős divíziójának vezetője.

A hatékonyabb üzemeltetés érdekében a vállalat azt javasolja, hogy mindig az adott felülethez illő porszívófejet csatlakoztassunk a készülékhez. A turbó vagy a normál szívófejjel például a padlószőnyegek, vagy a sűrű szövésű szőnyegek takarításához való, míg a padlóikonos fejjel a járólapokat, vagy laminált padló tisztítható meg a szennyeződésektől.

A világ 40 országában használják már a padlólapot, ami áramot termel, ha lépkednek rajta

A Pavegen különleges járólapja akár 7 wattnyi villamos energiát is képes megtermelni pusztán azzal, hogy járkálnak rajta.

Hirdetés

A konyhai kisgépek közül az egyik legenergiaigényesebb készülék a vízforraló, amelyből 1100–2200 W teljesítményű változatok lelhetők fel a piacon. Ez persze érthető, hiszen ezeknek a készüléknek rendkívül rövid idő alatt kell 60–90 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet előállítaniuk. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében érdemes lehet mindig csak annyi vizet melegíteni bennük, amennyi szükséges. Egyes modelleknél már 0,5 liternyi vizet is fel lehet forralni, nem kell feltétlenül a maximum szintig tölteni a készüléket. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy rendszeres időközönként ki legyenek vízkőtelenítve, mert a lerakódások ronthatják a vízmelegítés hatékonyságát.

A Sencor szakértői azt javasolják, hogy aki nem árammal fűt, az inkább a mikrohullámú sütőt vegye igénybe az ételek melegítéséhez, ne pedig a gáztűzhelyet.

Ezzel nemcsak időt, hanem energiát is lehet megtakarítani, hiszen egy átlagos mikrohullámú sütő 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik. „Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy általában inkább a közepesen alacsony, vagy a közepes energiafelhasználási szinten melegítsük az ételeket a mikróban, mert ezek a maximálisan elérhető teljesítmény 48–66 százalékát használják fel, de közben hatékonyan melegítik fel az ételeket” – tette hozzá Lucza András.

Rengeteg energiát spórolhat meg a főzésnél ezzel az egyszerű trükkel

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Főzésnél pedig érdemes lehet inkább az elektromos kukták tudására és teljesítményére támaszkodni, ezek ugyanis hatékonyabban dolgozhatnak a gáz- illetve a villanytűzhelyeknél. „Egy 4 literes edénnyel és legalább 10–16 féle főzési programmal rendelkező 1100 W teljesítményű kukta elegendő lehet egy 4–6 fős család számára” – emlékeztetett a szakember.

A konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználása a megfelelő odafigyeléssel a vállalat szerint érdemben csökkenthető, és ez idővel a villanyszámlát is meglátszik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220925_haztartasi_gepek_energiafogyasztas_csokkentes_sporolas_sencor_tanacsok#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

100 méterre is ellát az új robotfűnyíró

Az ECOVACS új robotfűnyírója GOAT G1 névre hallgat, ás TrueMapping lokalizációs rendszert használt, egy 360 …