2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hihetetlen videó jött a Marsról, egy olyan területet mutatnak, amit víz borított

Hirdetés

Hihetetlen videó jött a Marsról, egy olyan területet mutatnak, amit víz borított

A NASA többször publikált már érdekes felvételeket a Marsról, de olyat, mint az alábbi, még nem igazán láthattunk. Ez ugyanis egy hosszabb, és igen részletes videó: 1118 egyedi képből áll, amelyeket a Perseverance nevű Mars-járó két Mastcam-Z kamerája rögzített. A digitaltrends szerint a képi anyag egy 2,5 milliárd pixeles mozaikból áll össze.

A videót a NASA kissé feljavította, hogy a színek közti különbségeket könnyebb legyen érzékelni. A szervezet szerint ez megkönnyíti a tudományos csapat számára a táj vizsgálatát. A felvételen a Jezero-kráter belsejében lévő torkolat széléről is látható jelenet. Ezt a területet mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt víz borította, ma már viszont teljesen üres.

A videóban Rachel Kronyak, a Perseverance tudományos műveleti csapatának egy tagja kommentálja látottakat, felhívva a nézők figyelmét a rover által feltárt legkülönbözőbb érdekességekre. Ezek közé réteges sziklaalakzatok is sorolhatók.

Hirdetés

Kronyak mindemellett elmagyarázza, hogy a Perseverance nem csupán fotózgat, kőzetmintákat is gyűjt. Ez annak a tudományos missziónak a része, ami arra szeretne választ adni, hogy a Mars alkalmas-e volt valaha az élet bármilyen formájára. Az összegyűjtött mintákat majd egy másik küldetés hozza vissza a Földre, a tudósok ezután fejlett analitikai eszközökkel fogják tanulmányozni őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220915_nasa_mars_perseverance_jezero_krater_video#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …