2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hét Föld-szerű bolygó is van a rendszerben, amit a James Webb elkezdett vizsgálni

Hirdetés

Hét Föld-szerű bolygó is van a rendszerben, amit a James Webb elkezdett vizsgálni

A 2017-es felfedezése óta izgatja a kutatókat az a csillagrendszer, a TRAPPIST–1, ami tőlünk mintegy 39 fényév távolságra helyezkedik el. Ennél is érdekesebb viszont, mit sikerült már róla kideríteni: a kutatók szerint a rendszer legalább hét, Föld-szerű bolygónak ad otthont.

A csillagrendszer megfigyelése bár eddig sem tűnt lehetetlen feladatnak, mégis csak mostanában számíthatunk arra, hogy valami igazán értékeset tudjunk meg róla. Ennek oka, hogy egy ideje már a James Webb űrtávcső is vizsgálja az objektumot. (Egész pontosan azóta, hogy a szerkezet a beállításokat követően elkezdhette a tudományos munkát.)

A kutatók úgy tartják, azzal, hogy a James Webbet ráirányíthatták a rendszerre, olyan előrelépést értek el, mintha az eddig használt rádiót lecseréltek volna egy televízióra. A szerkezet ugyanis nem csak több információ árulhat el a TRAPPIST–1-ről, azt is segíthet kideríteni, hogy az ott található bolygók valamelyikének van-e például légköre – írta erről a Newsweek.

Hirdetés

A szakértők ehhez a tranzitspektroszkópia nevű eljárást veszik igénybe, ami során a teleszkóp a közeli bolygók között áthaladó fényt spektrumra bontja. Ha a fény áthalad egy bolygó légkörén, akkor ezt, illetve az erre utaló nyomokat a James Webb képes lesz beazonosítani. Ennyiből pedig már az atmoszféra összetételére is következtetni tudnak majd a kutatók.

A TRAPPIST–1-ben a jelenlegi tudásunk szerint összesen hét olyan sziklás (exo)bolygó található, amik méretük és tömegük miatt is nagyon hasonlítanak a Földre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_foldszeru_bolygo_urkutatas_trappist_1_james_webb_urtavcso#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

A brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Kirsályságban villámárvizekre lehet …