2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hatékonyabb lehet a koronavírus elleni védőoltás, ha orrspray-t csinálnak belőle

Hirdetés

Hatékonyabb lehet a koronavírus elleni védőoltás, ha orrspray-t csinálnak belőle

Jó ideje dolgoznak már a kutatók azon, hogy a koronavírus ellen ne csak védőoltással, hanem orrspray-vel is tudjunk védekezni. Ennek egyik oka, hogy bár a vakcinák még mindig képesek megóvni az embert a súlyos szövődményektől, a fertőzést nem tudja teljesen kivédeni. A szakemberek szerint ennek oka részben a vakcinák bejuttatásának helye lehet, ezért egy másfajta megoldáson is dolgoznak.

Az orrlyukba belőtt vakcina mellett több érv is szól: a szakemberek szerint egyrészt könnyebben beadható, mint a védőoltás, másfelől ez az a hely, ahol az ember jó eséllyel először érintkezik a kórokozóval. A Scientific American jelentése szerint jelenleg nyolc ilyen orrspray-t fejlesztenek, három pedig már a klinikai kísérletek hármas fázisánál tart – vagyis nagy számú önkéntes csoporton tesztelik a hatékonyságukat.

Ausztrál kutatók vérhígítót tesztelnek orrspray-ként a koronavírus ellen

Azt próbálják kideríteni, hogy a vérhígító orrba fecskendezve hatásos-e a fertőzés ellen.

Hirdetés

Az orrspray előnye lehet, hogy képes aktivizálni a nyálkahártya védelmező hatását. Erre a vakcinák többnyire nem képesek, holott a nyálkahártya speciális sejtekre és antitestekre támaszkodva képes lehet még azelőtt megállítani a vírust, hogy az komolyabban megfertőzné a szervezetet.

Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem kutatója szerint ma már másfajta járvánnyal állunk szemben, mint 2020-ban, és ha meg akarjuk állítani a terjedését, akkor erre a nyálkahártya immunvédelme lehet a legmegfelelőbb eszköz.

A spray a koronavírus tüskefehérjéjét tartalmazza, ami cseppek formájában jut el a nyálkahártyára. De van olyan megoldás is, ami az ártalmatlanított adenovírussal juttatja be a vírus génjét a szervezetbe.

Orrsprayes oltóanyagot vizsgál az Oxfordi Egyetem

Az új termék egy ideig biztosítja, hogy a koronavírus ne juthasson be a szervezetbe – jelentette ki egy kis francia gyógyszercég, a Vitribio alapító-vezérigazgatója, Ravi Shrivastava. Az általuk fejlesztett, már gyártani is kezdett orrspray állítólag éppen úgy működik, mint a Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki tanácsadó által a magyar iskolásoknak ajánlott készítmény.

Az eredmények biztatóak. 2021-ben a tudósok hörcsögökön hasonlították össze az AstraZeneca védőoltását és koronavírus elleni orrspray-jét, és arra jutottak, hogy utóbbi esetében magasabb volt a szervezetben a kórokozó ellen termelődő antitestek szintje.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen orrspray-k fejlesztése bonyolult, mert a szakemberek még kevésbé ismerik a nyálkahártya immunműködését. Az eredmények ennek megfelelően vegyesek: volt már olyan cég, amely leállította a teszteket a csalódást keltő eredmények miatt, míg a Codagenix csapata szerint az általuk használt, mesterségesen legyengített koronavírus nagyon erős immunvédelmet alakított ki. Ennek oka, hogy a genetikailag módosított kórokozó nemcsak a tüskefehérjéket, hanem az összes fehérjét megmutatja az immunrendszernek, így azok ellen is termelődik ellenanyag a szervezetben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220505_koronavirus_jarvany_vedooltas_orrspray#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …