2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Három aszteroida tart a Föld irányába, mindhárom akkora, mint egy BKV-busz

Hirdetés

Három aszteroida tart a Föld irányába, mindhárom akkora, mint egy BKV-busz

Az idei augusztus kimondottan izgalmas hónap, ha a Földhöz közel merészkedő aszteroidák számát nézzük: augusztus 4-én, csütörtökön például egy stadion méretű objektum, a mintegy 213 méteres 2022 OE2 haladt el mellettünk, pénteken pedig az OB5. Ez akkora, mint egy kocsi. Ezeket a látogatókat további három űrszikla követi majd, szinte egy-egy nap különbséggel.

A NASA ezzel kapcsolatos bejegyzésében részletesen is bemutatja az objektumokat. Ami még biztosan úton van, az a 2022 PE, ami egy 7 méteres aszteroida. Amikor ideér (várhatóan szombaton), a bolygónktól mintegy 945 ezer kilométeres távolságban lesz.

Augusztus 7-én halad majd el mellettünk az OH2, egy kicsivel nagyobb, 11 méteres szikladarab. Ez azonban még messzebb, mintegy 1,6 millió kilométerre lesz, ami még abszolút biztonságos távolságot jelent.

Hirdetés

Kína nekiáll megépíteni egy hatalmas érzékelőt, hogy megvédje az emberiséget

A Földre potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidákból több is van, ezeket pedig célszerű hamar elcsípni. Kína egy óriási radarrendszerrel kívánja meglelni őket.

A csoport utolsó darabja, az OC4, egy 10 méteres aszteroida. Ez utóbbi augusztus 9-én közelíti meg a Földet, de ütközésre ez esetben sem kell számítani: a szikladarab 1,5 millió kilométeres távolságban halad majd el a planéta mellett. Csak viszonyításképp: a Föld-Hold távolság kb. 385 ezer kilométer.

Az Interesting Engineering szerint a múlt hónapban is volt két olyan nagyobb objektum, ami a Földhöz viszonylag közel haladt el. Ennél azonban nagyobb probléma, hogy a szakemberek csak egy héttel az érkezésük előtt fedezték fel őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220806_urkutatas_csillagaszat_urkutatas_aszteroida_nasa#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Nem ért véget az eddigi leghatékonyabbnak látszó humanoid robot, az Ameca fejlesztése – derül ki …