2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Halotti bizonyítványokat is tartalmazó ősi sírokat tártak fel Egyiptomban

Hirdetés

Halotti bizonyítványokat is tartalmazó ősi sírokat tártak fel Egyiptomban

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium szerdai közleménye szerint a régészek Kairótól 350 kilométerre délre, a Gabal el-Haridi régészeti helyszínen folytattak ásatásokat. A 85 sírból a múmiák mellől 30 halotti bizonyítvány került elő, amelyek a halott nevét, foglalkozását, korát, valamint a szülei nevét is tartalmazták régi görög betűkkel és ősi egyiptomi hieroglifákkal írva.

A sírok közül néhányat a hegyoldalba vájtak. Egyes sírokban pedig egy vagy több kút is volt, amelyekből folyosók vezettek a temetkezési helyiségekbe.

A régészcsoport egy vályogtéglából épült toronyházat is feltárt, amely III. Ptolemaiosz király, a Kr. e. 246-tól Kr. e. 222-ig uralkodó Ptolemaiosz-dinasztia harmadik uralkodójának korából származik.

A toronyházat a határok ellenőrzésére, az adóztatásra és a Níluson zajló hajóforgalom biztosítására építették – magyarázta a minisztérium közleménye.

A régészek egy 33 méter hosszú és 14 méter széles, ugyancsak a Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származó templom maradványait is megtalálták. A templomban Ízisz istennőhöz imádkoztak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220505_osi_sir_egyiptom_halotti_bizonyitvany#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Néhány nappal ezelőtt kelt szárnyra az a bejegyzés, amit az Apple-ügyekben általában pontos információval bíró …