2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Hallgatózik a gépe, telefonja mikrofonja? Így könnyen leleplezhető lesz

Hirdetés

Hallgatózik a gépe, telefonja mikrofonja? Így könnyen leleplezhető lesz

Koreai és szingapúri szakemberek olyan eszközt fejlesztettek, amely leleplezheti, ha egy laptop (vagy egyéb eszköz) mikrofonja titokban rögzítené a beszélgetéseket – írja a The Register a kutatók leírására hivatkozva.

A mikrofonos kémkedés legalább annyira veszélyes, mint amikor a webkamera teszi ezt, nem véletlen, hogy a nagyobb gyártók már lépéseket tettek a kéretlen mikrofonaktivitások megakadályozására. Az Apple-nek például van egy hardveres leválasztási lehetősége a legújabb laptopokhoz, amelyet úgy terveztek, hogy kikapcsolja a mikrofont, ha a fedél le van zárva. A Dell 2020-ban illesztőprogramokat adott a Linuxhoz, hogy biztosítsa a mikrofon és a kamera adatvédelmét. A Windows 10 és a macOS 12 (és persze az újabb változatok) is mutatják a mikrofon aktiválását, és jó pár harmadik féltől származó adatvédelmi szoftver is megteszi ezt.

Azonban – állítják a kutatók – ezeknek a megközelítéseknek is vannak hiányosságai, leginkább az, hogy az eszközöknek csak egy kis részében vannak beépítve, ezért a legtöbb mai laptopon nincs mód a lehallgatás észlelésére/megakadályozására.

Hirdetés

Megoldást jelenthet viszont az általuk fejlesztett TickTock nevű eszköz, amelyet arra alapoztak, hogy a laptopokon lévő digitális MEMS mikrofonok elektromágneses jeleket (EM) bocsátanak ki, amikor aktív állapotban vannak. Eszközük ezeket a jeleket észlelve tudja azonosítani a mikrofon bekapcsolt állapotát.

Ezt most azonnal tegye meg, ha laptopja van – nem akárki mondja

Egy sokak által szánakozva kinevetett módszert javasol minden laptopos felhasználónak saját biztonsága érdekében James Comey, az FBI igazgatója.

Bár ez így egyszerűen hangzik, a megvalósítás már közel sem az, számos kihívással kellett szembenézni. Az egyik például az, hogy a mikrofon órajelének frekvenciája az adott laptop audiokodek chipjétől függően eltérő. Egy másik, hogy a laptop azon területe, amelyik a legerősebb EM-jelet szivárogtatja, az eszköz bekötésétől függően eltérő. És végül, a rögzített EM jelek más áramkörökből származó zajt is tartalmaznak, amelyet ki kell szűrni, hogy megakadályozzák a hamis pozitív eredményeket.

A kifejlesztett eszköz a próbák során derekasan helyt állt, legalábbis a tesztelt laptopok 90 százalékán, beleértve a népszerű gyártók, például a Lenovo, a Dell, a HP és az Asus összes tesztelt modelljét. Azonban a TickTock három laptopban nem tudta észlelni a mikrofon jeleit, ezek mindegyike Apple MacBook volt. A kutatók arra gondolnak, hogy a MacBook alumínium burkolatai és rövid hajlékony kábelei olyan mértékben csillapítják az EM jeleket, hogy azokat már nem lehet észlelni.

A kutatók egyéb berendezéseken (okostelefonokon, intelligens hangszórókon, tableteken stb.) is kipróbálták a TickTockot: 40 eszközből 21-en sikerült kimutatni a jelet. Ennek a hátterében az állhat, hogy egyes okostelefon-modellek analóg, nem pedig digitális mikrofonokat használnak, a mikrofonnal felszerelt hardverek, például az intelligens hangszórók nem korlátozzák az áramellátást, valamint a kis méretű hardvereknél a rövidebb vezetékhosszak csökkentik az EM-kibocsátást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_ticktock_eszkoz_mikrofon_aktivitasanak_leleplezesere#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …