2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Geomágneses vihart válthat ki a Napból kilövellő anyag, amely épp a Föld felé tart

Hirdetés

Geomágneses vihart válthat ki a Napból kilövellő anyag, amely épp a Föld felé tart

Gáz halmazállapotú anyag áramlott ki a Nap „légkörében” található egyik lyukból, amit a csillag déli részén azonosítottak be a kutatók – írta meg a Live Science. A jelenséget a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (angolul: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) űridőjárással foglalkozó központja detektálta.

A lyuk, amiről most szó van, egy úgynevezett koronális lyuk. Ez alatt olyan alacsony sűrűségű területet értünk, ami a Nap koronájában, vagyis „légkörében” alakul ki. A NASA már hosszabb ideje figyeli ezeket, mivel általuk fontos dolgokat lehet megtudni a Föld szomszédságában zajló űridőjárásról, és arról, hogy ez milyen hatással lehet az útnak indított űreszközökre.

A Live Science szerint a koronális lyukak lehetővé teszik, hogy a Napból származó anyagok olyan erővel lövelljenek ki, hogy akár 2,9 millió kilométer/óra sebességgel haladjanak. Ha ez a folyamat pedig a Föld felé irányul, a „törmelék” a mágneses mezővel találkozva geomágneses vihart válthat ki. Ennek a végeredménye lehet az is, hogy egy adott területen erőteljesebb sarki fény jelenik meg.

Hirdetés

A kutatók szerint a mostani törmelék által keltett vihar a gyengébb, az úgynevezett G1-es kategóriába sorolható, de a hatása így is érzékelhető lehet: ezek az események általában ugyanis megzavarhatják a műholdak működését, illetve kisebb ingadozást válthatnak ki az elektromos hálózatban. A mostani esemény augusztus 3-án, vagyis szerdán érheti el a Földet. Azért, mert a kilökődött anyagnak idő kell, mire eléri a bolygót. Ez az időtartam pedig változó, 15, de akár 18 óra is lehet.

Bár ilyen veszély eddig még nem állt fenn, a tudósok szerint egy szélsőséges geomágneses vihar az internetelérésben is zavart okozhatna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220802_nap_napvihar_napszel_geomagneses_vihar_urkutatas_csillagaszat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

A brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Kirsályságban villámárvizekre lehet …