2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Felszántotta az internetet az Europol, több embercsempészt is azonosítottak

Hirdetés

Felszántotta az internetet az Europol, több embercsempészt is azonosítottak

Magyar nyomozók is részt vettek abban a felderítő akcióban, amely során az embercsempészek internetes tevékenységét igyekeztek felderíteni az Európai Unióban – közölte az Europol. Az Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettség Ellen (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats, EMPACT) akció során 114 platformot ellenőriztek, ahol a bűnözők a leendő áldozataikat próbálták „begyűjteni”.

Az Europol és az Eurojust által támogatott első online, EU-szerte zajló, emberkereskedelem elleni hackathonban 20 ország, köztük Magyarország bűnüldöző hatósága vett részt. A szeptember 6-i felderítés során 85 nyomozó és szakértő gyűlt össze, hogy fényt derítsen a bűnözők online tevékenységére. A hatóság az ukrán menekültekre pályázó embercsempészek felderítésére különösen odafigyelt.

Az eredmények alapján:

Hirdetés

  • 114 online platformot ellenőriztek (30 célozta meg az ukrán menekülteket),
  • 53 embercsempészettel gyanúsított oldalt vizsgáltak meg (10),
  • 5 emberkeresedelemmel kapcsolatos online platformot ellenőriztek, amelyek közül négy a gyermekek szexuális kizsákmányolásához kapcsolódott a dark weben,
  • 11 feltételezett embercsempészt azonosítottak, akik közül 5 leginkább az ukrán menekültekre utazott,
  • 45 lehetséges áldozatot azonosítottak, akik közül 25 ukrán állampolgár volt.

Bár az akció főként a szexuális kizsákmányolással kapcsolatos emberkereskedelemre összpontosított, a tisztek nyomokat is kerestek a kizsákmányolás egyéb formáinak azonosítására.

A szakemberek számos, az emberkereskedelhez és más bűncselekményekhez kapcsolódó weboldalt és platformot azonosítottak. A bűnözők többek között a közösségi oldalakat, a társkereső oldalakat, valamint a hirdetési oldalakat, fórumokat és üzenetküldő alkalmazásokat is arra használták, hogy becserkésszék az áldozataikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_empact_europol_buncselekmeny_emberkereskedelem_dark_web#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …