2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Felküldték az űrbe 500 állatfaj és 2000 ember DNS-ét

Hirdetés

Felküldték az űrbe 500 állatfaj és 2000 ember DNS-ét

A SpaceX Crew-4 missziója során nem csupán űrhajósok egy csoportja érte el a Nemzetközi Űrállomást (ISS), hanem egy értékes rakomány is: ez a rakomány emberek és különféle állatfajok DNS-mintáit tartalmazta.

A Space.com szerint a misszióra április 27-én került sor. A közvélemény akkor elsősorban a küldetésen résztvevő űrhajósokra – Kjell Lindgrenre, Robert Hinesre, Jessica Watkinsra, valamint Samantha Cristoforettire – koncentrált, de a felbocsátás más okból is érdekes volt: az ISS-re DNS-minták is eljutottak.

A vonatkozó projektet egy űripari, illetve genetikai cég, a LifeShip gondozza, ami úgy véli, hogy a csomag beérkezésével létrejött az emberiség első Földön kívüli genetikai „bankja.” Ennél is furcsább viszont, mi szükség volt erre: a cég úgy véli, hogy a minták egyfajta időkapszulaként értelmezhetők, amit egyszer talán egy idegen civilizáció is megvizsgálhat. Erre persze nem az ISS-en kerülne sor, hanem a Holdon.

Hirdetés

A LifeShipnek ugyanis eltökélt célja, hogy a Földdel szomszédos égitesten amolyan tárolókat alakítson ki, ahol, illetve amikben szintén mintákat őriznének. A startup szerint ez azért fontos, mert ha a Földdel történik valami, néhány ember genetikai kódja így is biztonságban maradna. A cég vágyálmai közé tartozik, hogy a mintákat idegen planétákra is eljuttassák, így az ember szerintük más világokban is megvethetné a lábát. Ez persze még erősen elméleti, és kicsit meseszerű elképzelés is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220502_dns_minta_urkutatas_nemzetkozi_urallomas_spacex#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …