2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ezrekkel csökkenthető az áramszámla még játékos módon is

Hirdetés

Ezrekkel csökkenthető az áramszámla még játékos módon is

Egy ritkán használt, ezért kikapcsolásra ítélt fagyasztó, a feleslegesen égő villanyok lekapcsolása, lemondás néhány elektronikus eszköz standby állapotáról is sokat jelenthet a villamosenergia-fogyasztás, így a pénztárca szempontjából. A játékkonzolok ugyan nem tartoznak a „csúcsfogyasztók” közé, de a „sok kicsi sokra megy” elv alapján, hozzájárulhatnak az áramfogyasztás mérsékléséhez.

Kezdjük az Xboxszal, a The Verge áttekintése alapján. Nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy az Xbox konzolok megfelelő módjának használata is segíthet az áramszámla csökkentésében. A Microsoft ugyanis két energiaellátási módot kínál Xbox konzoljain. Az Instant On készenléti módban tartja az Xbox One S és Xbox Series S/X konzolokat, amelyek így 11-13 wattot fogyasztanak (modelltől függően), és lehetővé teszi a játékosok számára, hogy azonnal folytassák a játékot. Az energiatakarékos mód (Energy Saver) ehhez képest csak körülbelül 0,5 wattot fogyaszt, viszont a játék folytatása előtt újra kell indítania az Xboxot. A Microsoft egyébként ez utóbbit, azaz az Energy Saver módot tette alapértelmezetté a március óta szállított Xbox konzolokon, viszont sok korábbi eszköz felhasználója fogja választani a vitathatatlanul kényelmesebb Instant On módot. Viszont ez most már a pénztárcájukat is érintheti. Természetesen az Xbox konzolok filmek streamelésére vagy játékra való használata is változó energiafelhasználással jár.

© Pixabay/PactoVisual

Hirdetés

Mint írtuk, az energiatakarékos mód azt jelenti, hogy hidegen kell indítani az Xboxot minden alkalommal, amikor bekapcsolják. Ez így macerásnak tűnhet, viszont az némi gyógyírt jelent, hogy a Microsoft a közelmúltban felgyorsította a konzolok rendszerindítási idejét, ami így most öt másodperccel gyorsabb az Xbox Series X-en. Egyébként a Microsoft változtatásaival még a régebbi Xbox One modellek is gyorsabban indulnak. Összességében ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 másodpercet kell várnia az Xbox Series X/S konzol bekapcsológombjának megnyomásától a játékig, de ezekkel a másodpercekkel közel annyit lehet megtakarítani, mint egy havi Netflix-előfizetés, legalábbis a The Verge számításai szerint.

A PS4-tulajdonosoknak is érdemes megnézniük, hogy melyik készenléti módot használják. A PlayStation 4 különböző típusú készenléti, pihenési és kikapcsolt üzemmódokat kínál, és néhányban lehetőség van a vezérlők töltésére vagy a szoftverfrissítések letöltésére. Érdemes figyelni arra, hogy az alapértelmezett „kikapcsolt” készenléti mód csak 0,5 wattot használ, viszont más módok ennek akár a hétszeresét is. A PS5-nél is hasonló a helyzet: alapértelmezett energiatakarékos üzemmódja beéri 0,5 wattal, de ha pihenő módban akár 2 wattot is használhat. Ez persze sokkal kisebb megtakarítás, mint az Xbox üzemmódváltása, de még mindig megéri, tekintettel az energiaárak kiszámíthatatlanságára a következő hónapokban.

© PlayStation

Kevésbé kell aggódniuk a Nintendo Switch tulajdonosoknak. Aktív játék közben a Switch csak 7 wattot használ TV módban, ami jóval kevesebb, mint az Xbox Instant On készenléti üzemmódja. Kikapcsolt állapotban pedig csak 0,5 wattot használ.

És ha valaki PC-játékos? Nos, akkor ideje elkezdeni imádkozni azért, hogy az európai energiaárak mihamarabb elkezdjenek csökkenni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220917_playstation_ps5_xbox_jatekkonzolok_energiatakarekos_mod_aramszamla#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …