2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ezért nem folyik ki az üzemanyag a kocsiból, ha teletankolja az autóját – videó

Hirdetés

Ezért nem folyik ki az üzemanyag a kocsiból, ha teletankolja az autóját – videó

Aki tele szokta tankolni az autóját, az biztosan észrevette már, hogy a töltőpisztoly egy ponton automatikusan lekapcsol. Mindez biztosítja azt, hogy ne tankoljuk túl a kocsit, és ne folyjon ki belőle az üzemanyag. De hogyan működik ez a mechanika? Erről készített nemrég egy magyarázó videót a Steve Mould nevű YouTube-csatorna videósa. Kiderült: a szerkezet nem egy érzékelőnek köszönhetően működik így.

Az üzemanyag a Venturi-jelenség miatt nem folyik ki a töltőállomáson.

A jelenséget Giovanni Venturi olasz fizikus fedezte fel még 1797-ben, jóval a benzinkutak megjelenése előtt. Az alapelv, hogy amikor a folyadék egy szűkített területen halad át, akkor a sebessége nő, míg a statikus nyomása csökken. Ez látható az alábbi diagrammon is.

Hirdetés

© Wikipédia / Happy Apple

Ahogy az a videóban is látható, a benzinpisztolyban van egy második, az elsőnél jóval kisebb keresztmetszetű cső is, ami azon a ponton csatlakozik a rendszerhez, ahol a cső szűkülete van. Mivel ezen a ponton a nyomás kisebb, mint a külső légnyomás, a kisebb csövön keresztül levegőt szív be a rendszer, hogy kiegyenlítse a különbséget.

Ez a tankolási folyamat azon pontjáig van így, amíg a tartály meg nem telik. Amikor már nem tud több levegőt beszívni a rendszer, a nyomás hatására lezár a pisztolyban lévő mechanika, így akadályozva meg, hogy az üzemanyag kifolyjon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_benzinikut_tankolas_toltoallomas_toltopisztoly#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …