2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ez a folyékony robot képes apró cseppekre esni, majd újra egy nagyobb masszává alakulni

Hirdetés

Ez a folyékony robot képes apró cseppekre esni, majd újra egy nagyobb masszává alakulni

A kutatók több esetben fejlesztettek már olyan robotot, ami képes az alakváltásra. Ezek azonban meg sem közelítik a tajvani Soochow Egyetem fejlesztését, ami teljes egészében folyékony. Ha úgy tetszik: a robot egy massza, kábeleket, fémből készült alkatrészeket pedig egyáltalán nem tartalmaz. (Így nézve nem is igazán illik rá a robot megnevezés.)

A massza érdekessége, hogy képes cseppekre esni, majd a keletkező újabb darabokat magához szívva visszatérni a korábbi, eredeti formájához. Ezt úgy éri el a New Scientist szerint, hogy a folyadék mágneseket tartalmazó nanorészecskékből áll, amiknek mágnes által utasításokat lehet adni – akár arra is, hogy darabjaira essen.

A kutatók, hogy a robot képességeit a gyakorlatban is prezentálják, az egész masszát egy csatornába rakták, aminek bizonyos pontjai szűkebbek voltak. A fejlesztés itt csak úgy tudott átjutni, hogy vékonyabbra préselődött, amit ugyancsak a mágneses ráhatással sikerült elérni.

Hirdetés

Az még kérdéses, hogy a massza pontosan mire lehet majd jó, ha befejeződnek a vele való kísérletek. Pietro Valdastri, a Leedsi Egyetem munkatársa úgy látja, az alakváltó robot ilyen szintű vezérlése komoly előrelépést jelenthet az orvoslásban, hiszen általa célzott módon lehetne a beteg testébe juttatni a gyógyszert. Egy másik felhasználási terület az agyvérzést kiváltó vérrögök megtámadása lehet, de az agyon belüli mozgatáshoz sokkal erősebb mágnes kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220922_folyekony_robot_massza_magnes_folyadek_gyogyszer#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …