2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Ennek a beállításnak minden telefonon aktívnak kellene lennie

Hirdetés

Ennek a beállításnak minden telefonon aktívnak kellene lennie

Ma már rengetegen oldják fel lezárt okostelefon-képernyőjüket ujjlenyomatuk segítségével vagy arcfelismeréssel. Nem csoda, az egyetlen érintést vagy még azt sem kívánó biometrikus azonosításnál nincs kényelmesebb.

A kényelemnek azonban ára van. Ha vészhelyzet van, és a bűnöző el akarja érni, hogy feloldjuk a mobil képernyőjét – hogy aztán maga ügyködhessen rajta, például lekapcsolhassa róla az internetet vagy a helyzetmeghatározást, vagy adatokat lessen ki belőle –, akkor elég csak arcunk felé fordítania a készüléket vagy erővel a leolvasóra nyomni ujjunkat, és máris nyitott könyv előtte a telefonunk (és így az életünk).

Létezik azonban erre is megoldás, az androidos készülékekben angolul Lockdownnak, magyarul Lezárásnak hívják. Alaphelyzetben ki van kapcsolva. Hogy aktiválja, menjen a beállítások között a Zárolt képernyő nevű menübe, majd ott válassza ki a Biztonságos zárolás beállításai nevű pontot. (A menüpontok szövegezése gyártóként kissé eltérhet.) A rendszer ezen a ponton arra kéri, adja meg PIN-kódját. (Ennek oka, hogy más ne tudja ki-, bekapcsolgatni a funkciót.) Itt tegye át aktívra a Lezárási beállítás mutatása feliratú kapcsolót.

Hirdetés

© hvg.hu

Ha problémás helyzet kialakulására gyanakszik, vegye elő a mobilját, és nyomja meg hosszan a kikapcsolásra szolgáló gombot. Ám ne a kikapcsolást válassza, hanem a megjelenő menü új gombját: a Lezárási módot.

© hvg.hu

Ez a funkció felülír minden más biztonsági beállítást: ha aktív, akkor a készüléket kizárólag a manuális bevitelt igénylő PIN-kóddal, nyitóminta vagy jelszó megadásával lehet feloldani. Tehát sem arcfelismeréssel, sem ujjlenyomat-leolvasással nem.

A beállítás egyébként nem csak rablásveszély esetén lehet hasznos, hanem akkor is, ha olyan, kétes jogbiztonságú országba utazik, melynek törvényei feljogosítják a rendőrséget (vagy akár már a határőrséget) arra, hogy indoklás nélkül belenézzenek a beutazók készülékébe.

Jó tudni, hogy az Egyesült Államok jogbiztonság tekintetében ugyan nem problémás, ám a Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) határőrei kérhetik a telefon feloldását, hogy beletekinthessenek. A kérés teljesítése megtagadható, ám csak alapos indokkal érdemes elutasítani, nehogy a TSA pedig az együttműködés hiánya miatt a belépésünk megtagadása mellett döntsön.

Az iPhone-okon futó iOS rendszerben is létezik vészhelyzeti üzemmód, ám ennek használata némi óvatosságot igényel. Aktiválása esetén a készülék nemcsak hatósági segélykérő hívást indít, hanem SMS-ben értesíti az előre megadható vészhelyzeti kontaktokat. Az iPhone elküldi az aktuális tartózkodási helyünket, és az SOS-üzemmód aktiválását követően rövid ideig tájékoztatja a vészhelyzeti kontaktokat, ha a helyzetünk megváltozásáról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220920_android_lezarasi_mod_aktivalasa_pin_kod_ios_veszhelyzeti_mod_sos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2022_9_20

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …