2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Éjjel-nappal, esőben, sőt, ködben is működik: ezt tudja a HIMARS-rakétarendszer, ami Ukrajnába is eljutott

Hirdetés

Éjjel-nappal, esőben, sőt, ködben is működik: ezt tudja a HIMARS-rakétarendszer, ami Ukrajnába is eljutott

A HIMARS-rendszer neve mostanában többször is előkerült, de a legtöbben alighanem akkor ismerték meg, amikor kiderült: a háború sújtotta Ukrajnába is eljutott néhány ilyen, kimondottan halálos eszköz. A szinte minden körülmények közt, éjjel-nappal is használható fegyvert ezúttal a RIMPAC 2022-n, egy nagy nemzetközi hadgyakorlaton is elővették, a demonstráció alkalmából pedig több részletet is megosztottak róla. Ezekből szemezgetett az Interesting Engineering.

Tulajdonképpen mi is ez?

A HIMARS-rendszer (teljes nevén High Mobility Artillery Rocket System) egy amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz, amivel az amerikai tengerészgyalogság szerint egy 300 kilométerrel arrébb lévő célpontra is lehet tüzelni. A szerkezet éppen ezért fontos stratégiai eszköz is.

A Hawaiin zajló újabb – immár 28. – erődemonstráción többször tüzet is nyitottak ilyen fegyverekkel. A HIMARS egyébként kerekeken közlekedik, mivel a rakétarendszer egy különleges katonai jármű vázára van felszerelve. A fülke, amiben a vezető ül, páncélozott.

Hirdetés

A HIMARS-rendszer több rakétával is felszerelhető, amiket kis, néhány másodpercnyi különbséggel képes útnak indítani – lényegében bárhonnan, ahol szilárd talaj áll rendelkezésre, hogy a fegyvert mozgató jármű stabil állapotban maradjon.

A rendszert úgy találták ki, hogy egy C-130-as segítségével gyorsan a terepre lehessen vinni. A földet érés után a jármű maximum 94 kilométer/órás sebességgel képes haladni. A HIMARS ezután kezdhet a baráti erők támogatásába, városi, de ennél akár komplexebb környezetben is.

Koppintott drónokért kilincselnek az oroszok, hogy megállítsák az ukrán rakétatámadásokat

Már akkora a félelem az orosz katonai vezetésben az ukránok által használt HIMARS rakétavető-rendszerektől, hogy Irántól próbálnak venni amerikai típusokról lemásolt drónokat, hogy levadásszák őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

(Nyitókép: YouTube/U.S. Navy)

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_himars_raketa_tengereszgyalogsag_gyakorlat_ukrajna_rimpac#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 112 km/órával lövi ki a „töltényeket” ez a játékpuska – videó

112 km/órával lövi ki a „töltényeket” ez a játékpuska – videó

A játékpuskákkal már szinte Dunát lehetne önteni, annyiféle van belőlük, így a gyártók lépten-nyomon megpróbálnak …