2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Egy új kutatás 15-25 százalékkal jobb minőségű búzát ígér

Hirdetés

Egy új kutatás 15-25 százalékkal jobb minőségű búzát ígér

Az Adelaide-i Egyetem és a brit John Innes Központ kutatócsoportja a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányában olyan genetikai tényezőt azonosított, amely javítja a búza terméshozamát és akár 25 százalékkal növelheti a fehérjetartalmát. Scott Boden, a tanulmány vezető szerzője az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Borászati Karának kutatója szerint a felfedezés révén jobb minőségű búzafajtákat lehet kifejleszteni.

A világszerte elfogyasztott fehérje majdnem 20 százaléka búzából származik, ha pedig sikerül magasabb fehérjetartalmú gabonaféléket kifejleszteni, az hozzájárulhat a táplálóbb élelmiszerek, például kenyér és reggeli gabonafélék előállításához – hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Boden a sajtóközleményben.

A kutatók először azonosítottak a reproduktív fejlődésért felelős gént előremutató genetikai szűrés segítségével. „Az általunk azonosított genetikai variáció 15-25 százalékkal növeli a szabadföldön termesztett növények fehérjetartalmát. Ezek a fajták extra kalászt, úgynevezett páros kalászt is termelnek” – mondta Boden.

Hirdetés

A fehérjetartalom növekedése nem megy a termésmennyiség rovására, így ez a felfedezés még nagyobb gazdasági előnyökkel járhat a nemesítők és a termelők számára. Az új búzafajták a kutatók szerint két-három éven belül a nemesítők rendelkezésére állnak majd, a gazdák pedig egy évtizeden belül tapasztalhatják majd az új fajták előnyeit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220514_jobb_minosegu_gabona_buzanemesites_feherjetartalom_novelese_adelaidei_egyetem#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az ukránok egy újabb orosz „csodafegyvert” lőttek ki

Az ukránok egy újabb orosz „csodafegyvert” lőttek ki

Még pénteken mutatta be az ismert orosz haditudósító, Alekszandr „Szasa” Koc működés közben a világ …