2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Egy új jelentés állítja: a közösségi média a klímamegtévesztés elsődleges forrása

Hirdetés

Egy új jelentés állítja: a közösségi média a klímamegtévesztés elsődleges forrása

A Harvard Egyetem vizsgálata szerint az autógyártók, a légitársaságok és a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek is arra hasznáják a közösségi médiát, hogy „kizöldítsék” a hírnevüket – írta meg az Euronews. A beszámoló szerint a Greenpeace megbízásából készült tanulmány megállapította, hogy a közösségi oldalak az éghajlatváltozással kapcsolatos tévhitek terjesztésének színtere lett, a nagyvállalatok pedig kihasználják az emberek környezettel kapcsolatos aggodalmait a dezinformáció online terjesztésére.

Geoffrey Supran, a tanulmány vezető szerzője szerint míg az idei az európai nyarak eddigi legmelegebbje volt, a cégek egy része hallgatott a közösségi oldalakon a klímaváltozással kapcsolatos témákról. Ehelyett megpróbálták „zöld, innovatív és jótékony” márkaként pozicionálni magukat.

Telefújnák a légkört a tudósok a sarkvidékeken, hogy blokkolják a napfényt

A Yale Egyetem kutatói egy olcsó és szerintük megvalósítható módszert találtak ki arra, miként lehetne „visszafagyasztani” a sarki jeget.

Hirdetés

A jelentés 375 oldal több mint 2000 bejegyzését vizsgálta meg a különböző közösségi oldalakon. Köztük volt a 12 legnagyobb autógyártó, az öt legnagyobb légitársaság, és az öt legnagyobb fosszilistüzelőanyag-gyártó vállalat. A kutatók társadalomtudományi módszerekkel elemezték a közzétett szövegeket és képeket.

A kutatók megállapították, hogy az autógyártók közül csupán minden ötödik kínált valamilyen zöld terméket, a többi csupán a márkanév kizöldítésére koncentrált. Azt is megállapították, hogy minden ötödik olaj-, autó- és légitársaság hirdetése sportot, divatot vagy társadalmi témákat használt fel arra, hogy elterelje a figyelmet a cég tevékenységéről – vagy ahogy a jelentés is írja, „félrevezetésre” használták ezeket.

A kutatók szerint az összes bejegyzés közül csupán néhány utalt az éghajlatváltozásra.

A szakemberek megállapítása szerint a márkák számos bejegyzésükkel nőket, fiatalokat, szakértőket és sportolókat, hírességeket és a természetet mutatták meg. A vállalatok a képi anyagokkal a környezettudatosság és a nőiség közti társadalmi asszociációra is igyekeztek ráerősíteni.

Két apró változtatás, és 24 százalékkal csökkenhet a repülőgépek környezeti terhelése

A precízebb útvonaltervezés és a kötelékben való repülés is csökkentené a repülőgépek negatív környezeti hatását.

Az európai olajtársaságok, autógyártók és légitársaságok a természeti képek közzétételével igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy zöld az imázsuk.

Silvia Pastorelli, a Greenpeace uniós képviselője szerint az autómárkák sokkal aktívabbak a közösségi médiában, mint a légitársaságok vagy az olajcégek, ezért sokkal nagyobb a szerepük az éghajlattal és a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos narratíva alakításában.

A kutatók szerint a jelentés megerősíti, hogy a közösségi média jelenleg az éghajlati „dezinformáció és megtévesztés” elsődleges helye.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_eghajlatvaltozas_eltereles#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …