2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Hirdetés

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane vagy Al Capone, akik illegális italcsempészetre alapozott birodalmukat riválisaik tetemére építették. 1926-ra évente 12 ezer embert gyilkoltak meg Amerikában, a nagyvárosokban 78 százalékkal nőtt az ilyen jellegű bűnügyek aránya, az utcákon háború folyt, és a titkos információáramlás egyik legfontosabb eszköze a kód lett. Capone és az emberei évente több tízezer kódolt üzenetet küldtek egymásnak, ezek segítették a bűnözőket az alkoholcsempészekkel való kommunikációban.

Kódjeleiket végül egy kétgyermekes anya, Elizabeth Friedman törte fel, méghozzá egy toll és egy papír segítségével – idézi fel új sorozata kapcsán a történelmi tévécsatorna. A csempészek rádióüzenetekben kommunikáltak, amelyek forrását és címzettjét sem lehetett visszakeresni. Az adások egy kis zene vagy hang, valamint egy nyugtalanító női hang által felolvasott számsorokból álltak.

A kódok üzenetről üzenetre változtak, Friedmannek mégis két hónap alatt sikerült visszafejtenie két évnyi mondanivalót: látta a hajókat, az útvonalakat és hogy mikor hagyták el a kikötőt. Két év alatt több mint 10 ezer üzenetet dekódolt, így kötötték végül össze Al Capone birodalmát az alkoholcsempészettel, ami aztán idővel a gengszter bukásához vezetett.

Hirdetés

Elizabeth Friedman
© Viasat History

Amikor Elizabeth Friedman végzett a főiskolán, még azt se tudta, hogy léteznek olyan dolgok, mint kódok és rejtjelek, ám hamarosan kiderült, hogy született tehetsége van a nyelvek és a bennük rejlő rendszer analizálásához. Az I. világháború kitörését követően Elizabeth a haditengerészet megbízásából próbált megfejteni rejtjelezett üzeneteket, majd a háború befejezését követően a parti őrség kérte a segítségét abban, hogy törje fel a csempészhajók kódolt kommunikációját. A parti őrség kétségbeesettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy engedték, hogy a nő otthonról dolgozzon, így el tudta látni két kisgyermekét is. Ez a fajta „home office” akkoriban példa nélküli volt.

Al Capone üzenetei mellett A kód megfejtése című dokusorozat többek között felfedi a sorozatgyilkos Zodiákus ügyét, melyben friss kódtörések láttak napvilágot, a hidegháborúban és a Pearl Harbor bombázása előtt használt japán rejtjeleket, továbbá megpróbálja megfejteni a hozzánk legközelebb álló és legősibb kódot, az ember génállományát is. A sorozat epizódjait október 6-ától csütörtökönként 21 órakor vetíti a Viasat History.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20221006_viasat_history_a_kod_megfejtese_sorozat_kodolas_titkositas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

100 méterre is ellát az új robotfűnyíró

Az ECOVACS új robotfűnyírója GOAT G1 névre hallgat, ás TrueMapping lokalizációs rendszert használt, egy 360 …