2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Egy kutatás szerint, ha gazdag barátokkal vesszük körbe magunkat, akkor a mi pénztárcánk sem lesz üres

Hirdetés

Egy kutatás szerint, ha gazdag barátokkal vesszük körbe magunkat, akkor a mi pénztárcánk sem lesz üres

A Harvard Opportunity Insights kutatói egy hatalmas, több mint 72 millió Facebook-felhasználó adatát tartalmazó halmaz segítségével végeztek elemzéseket, hogy kiderüljön: az egyének közti kapcsolatnak van-e valamilyen hatása a társadalmi körülményekre. A vizsgálat két részből állt, amik közül az egyik az alacsonyabb és a magasabb jövedelemmel rendelkező felhasználók közti barátság szintjét kutatta.

Ahogy azt a Gizmodo is bemutatta, az elemzés arra a nem túl meglepő dologra világított rá, hogy ha valaki olyan egyénekkel ápol barátságot, akik a tehetősebb rétegek közé sorolhatók, akkor ő maga sem fog szűkölködni az élete későbbi részében. Ezt a felmérés konkrét számadatokkal igyekszik alátámasztani, ezekből pedig az derül ki, hogy

aki fiatalabb korában szerez néhány gazdag barátot, az felnőttként átlagosan 8,2 százalékkal magasabb jövedelmű munkára számíthat.

Hirdetés

A felmérés arra is rávilágított, hogy a gazdagabb barátokkal rendelkező alacsony jövedelműek nagyobb arányban végezték el a középiskolát, és kevesebb olyan volt köztük, aki már tinédzserként gyermeket vállalt.

A kutatók szerint az adatokból az is leszűrhető, hogy sok esetben az egyes rétegek közti kapcsolat milyensége nagyobb hatással volt a gazdasági mutatókra, mint a családszerkezet, vagy az elvégzett iskola típusa. Hozzátették ugyanakkor, hogy a különböző hátterű gyerekek összegyűjtése önmagában nem elegendő, az egyének közt igazi barátságnak kell kialakulnia.

A tanulmány összesen 72,2 millió Facebook-felhasználó adatára támaszkodott; a csoport 25-44 év közötti amerikai felnőttekből állt. Az adatok nem tartalmaztak neveket, a felmérés pedig csak olyan Facebook-felhasználókra korlátozódott, akiknek legalább 100 ismerősük van, és az eltelt egy hónapban legalább egyszer felléptek az oldalra. A kutatók ezen felhasználók jövedelmét az irányítószámuk, az iskolázottságuk, a használt mobiltelefon típusa, illetve a Facebook által begyűjtött többi információ alapján becsülték meg.

A kutatók állítják, a felmérés arra vonatkozóan is közöl információkat, hogy az egyes rétegek hogyan barátkoznak. Ezzel kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a szegényebb gyerekek nagyobb valószínűséggel szereztek barátokat a lakókörnyezetükben, mint a magas jövedelműek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_facebook_ismeros_barat_baratsag_kutatas_jovedelem#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Számos kutatás szerint a korai és túlzott tévénézés későbbi figyelemproblémákhoz és hiperaktivitáshoz vezethet. Ez fordítva …