2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Díjat nyert a program, ami megcsinált egy 200 milliós „univerzumot”

Hirdetés

Díjat nyert a program, ami megcsinált egy 200 milliós „univerzumot”

A már bárki számára elérhető adatbázis, az AlphaFold által bővített Fehérje Adatbázis mintegy 200 millió fehérje szerkezetéről tartalmaz adatokat, ami több mint döbbenetes eredmény. Főként azért, mert a rendszer ezt a munkát nagyjából egy év alatt végezte el.

Ilyen hírek után nem is okozhat meglepetést, hogy a fejlesztés mögötti kutatócsapat elnyerte a Breakthrough-díjak (Breakthrough Prize), az évente odaítélt nemzetközi tudományos díj egyikét – jelentette a Nature. Az elismeréssel együtt 3 millió amerikai dollár is jár, ami Demis Hassabis és John Jumper, a rendszer fejlesztőihez kerül.

Az AlphaFold a DeepMind AlphaGo nevű programja után készült. Ez volt az a mesterségesintelligencia-szoftver, ami 2016-ban Szöulban legyőzte Lee Sedolt, a Go stratégiai játék mesterét. Miután a fejlesztők visszatértek Szöulból, a fehérjék szerkezeti világával kezdtek el foglalkozni. Az elkészült rendszer aztán 2020 novemberében nagy feltűnést keltett azzal, hogy megnyerte a kétévente megrendezett CASP (Critical Assessment of Structure Prediction) versenyt, mintegy 100 másik szoftvert megelőzve. (Az AlphaFold egy korábbi változata egyébként 2018-ban is nyert egy díjat.)

Hirdetés

A DeepMind végül 2021 júliusában adta ki az AlphaFold nyílt forráskódú változatát, amit ezután több mint félmillió kutató használt, több ezer tanulmány elkészítéséhez. Az áttörés idén júliusban jött el, amikor a DeepMind rendszere közzétette azt az adatbázist, ami 200 millió fehérje-szerkezet információját tartalmazza.

A kutatók a díj mellé kapott pénz egy részéből oktatási programokat, valamint Nepálban működő iskolákat fognak támogatni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_alphafold_deepmind_google_mesterseges_intelligencia_feherje_szerkezet_breakthrough_dij#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …