2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Díjat ért a fotó, amin a Leonard-üstökös csóvájának leválása látható

Hirdetés

Díjat ért a fotó, amin a Leonard-üstökös csóvájának leválása látható

Idén is megrendezte a Greenwichi Királyi Obszervatórium egyik népszerű eseményét, amin a legjobb csillagászati fotókat keresték. A fődíjat ezúttal az osztrák fényképész, Gerald Rhemann kapta, méghozzá ezért a képért:

© Royal Museums Greenwich/Gerald Rhemann

A felvételen a Leonard-üstökös látható, ahogy arról leválik a csóvája. Ezt a fotósnak tavaly december 25-én sikerült megörökítene, és a verseny vonatkozó kategóriáját is megnyerte vele. Rhemann nyilatkozatában arról beszélt, hogy a kép Namíbiában készült, és ezt tekinti hosszú ideje tartó munkája csúcspontjának.

Hirdetés

Hasonlóan elképesztő képet osztott meg korábban a Leonard-üstökösről egy magyar fotós, Majzik Lionel is; ő egyébként szintén díjazott lett, a bolygók, üstökösök és aszteroidák kategóriájában zsebelte be a harmadik helyet a Cosmic Rose nevű képéért. Ezen is egy üstökös látszik, ami az Orion csillagképben látható csillagködön halad át, és az egész olyan, mintha egy hatalmas rózsát néznénk:

A Leonard-üstököst 2021 januárjában fedezték fel, de csak hónapokkal később, decemberben ért a Föld közelébe. Csóvája a közeledés során csavart, csíkszerű megjelenést öltött, mivel a Napból érkező töltött részecskék kölcsönhatásba léptek az üstökös nyomában lévő töltött részecskékkel.

A csillagászok szerint a Leonard-üstökös pályája a csillagközi térbe vezet, és már soha nem tér vissza a Naprendszer központi részébe.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220918_dij_urfoto_leonard_ustokos_csova_csillagaszat_foto#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …