2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Csökkentheti a halvaszülés kockázatát a koronavírus elleni védőoltás

Hirdetés

Csökkentheti a halvaszülés kockázatát a koronavírus elleni védőoltás

A Guardian szerint a kutatók több mint 117 ezer állapotos, koronavírus elleni vakcinával beoltott nő részvételével végzett kutatások elemzésével állapították meg, hogy a halvaszületés esélye 15 százalékkal csökkent. A londoni Szent György Egyetem és a brit Szülésznők és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának kutatói 23 tanulmányt és vizsgálatot elemeztek, hogy felmérjék az oltások biztonságosságát. A nők túlnyomó többsége a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapta, ezek a második adag után hét nappal 89,5 százalékos védettséget nyújtottak a koronavírus-fertőzéssel szemben. A kutatásban részt vevő nőknél nem volt bizonyíték a vetélés, koraszülés vagy egyéb terhességi komplikációk nagyobb kockázatára.

Asma Khalil, a londoni Szent György kórház professzora kiemelte, hogy a védőoltások nemcsak biztonságosnak bizonyultak, de mint hozzátette: „meglepő, és pozitív eredmény, hogy csökkent a halvaszületések száma”.

„Eddig a terhesség alatt felvett vakcinákkal kapcsolatos adatok többsége arról szólt, hogy az magát az állapotos nőt védi a koronavírustól. Most bizonyítékunk van arra, hogy a vakcinák a babát is védik” – fogalmazott a professzor. A kutatók az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban publikálták.

Hirdetés

Hatékonyabb lehet a koronavírus elleni védőoltás, ha orrspray-t csinálnak belőle

Jelenleg több koronavírus elleni orrspray tesztelése is zajlik, amelyek képesek aktiválni a nyálkahártya immunvédelmét.

A koronavírus-fertőzés a halvaszületés és a koraszülés nagyobb kockázatával is összefügg. A kutatások szerint a vakcinák a súlyos Covid–19 elleni védelemmel csökkentik a halvaszületés kockázatát, ugyanakkor a tanulmány arra nézve csak utalásokat talált, hogy a vakcina a koraszülést is csökkentette.

„A gyermeket váró nők és csecsemőik védelmének legjobb módja a koronavírus elleni vakcina beadása” – hangsúlyozta Khalil, hozzáfűzve, hogy ha egy terhes nő úgy véli is, hogy nem lesz baja, ha megkapja a fertőzést, a vakcinának akkor is van potenciális előnye a baba számára.

Edward Morris, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának elnöke szerint a tanulmány újabb bizonyítéka, hogy a koronavírus elleni oltás biztonságos a terhesség alatt.

„Minden terhes nőnek javasoljuk a vakcinát és az emlékeztető oltást. A Covid–19 még mindig elterjedt, és ha valaki állapotosan elkapja a vírust, akkor nagyobb a kockázata a súlyos megbetegedésnek” – mondta Morris.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220510_koronavirus_elleni_vedooltas_vakcina_halvaszules#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Néhány nappal ezelőtt kelt szárnyra az a bejegyzés, amit az Apple-ügyekben általában pontos információval bíró …