2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Csillagközi objektum landolhatott a Földön, a kutatók a nyomába erednek

Hirdetés

Csillagközi objektum landolhatott a Földön, a kutatók a nyomába erednek

2014-ben egy ismeretlen eredetű tárgy zuhant az óceánba Pápua Új-Guinea partjainál. Az akkor gyűjtött adatokból azt lehetett megállapítani, hogy egy csillagközi (vagyis a Naprendszeren túlról származó) objektum, például egy meteoritról lehet szó, ami a harmadik ilyen ismert képződmény lehet (az ‘Oumuamua és a Boriszov után), és az első olyan, amelyről tudjuk, hogy a Földön van.

A felkutatását nehezíti azonban, hogy a becsapódott meteorittal – már ha tényleg az – kapcsolatos adatok az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik kémszatellitjétől származnak. Egy olyan műszertől, amelyet katonai tevékenységek megfigyelésére terveztek, civilek így pedig aligha férhetnek hozzá. Ez azért is problémás, mert a részletek hiányában a tudományos közösség továbbra sem hajlandó biztosan csillagközi objektumnak minősíteni a meteoritot, vagyis, ahogy a publikációkban hivatkoznak rá, a CNEOS 2014-01-08-at.

A témával kapcsolatban 2022 áprilisában jelentek meg új hírek, amikor az amerikai űrhaderő egy szakértője, Joel Mozer felülvizsgálta a szóban forgó adatokat. Szerinte ezekből az látható, hogy a tárgy valóban csillagközi pályát járt be, vagyis az első számítások pontosak voltak. Ezt meghallva a kutatók, Amir Siraj és Avi Loeb harvardi asztrofizikusok azonnal akcióba lendültek, és azóta is kitartóan hangoztatják: szerintük meg kellene nézni, mi is érkezett a messzi űrből.

Hirdetés

A szakértők úgy vélekednek – írta erről a Science Alert –, hogy a tárgy nagy valószínűséggel mágneses, így egy megfelelő eszközzel be lehetne gyűjteni az óceánfenékről. Ehhez azonban oda kellene menni, és gondosan átfésülni a becsapódás helyét, ami a szétszóródott darabkák miatt óriási területet és munkát jelent. A szakértők azonban azt vallják, hogy ha egy ilyen küldetés megvalósulhatna, az rengeteg új információval gazdagíthatná a tudományt, ráadásul az is kiderülhetne, hogy a becsapódott tárgy pontosan micsoda.

Ami az összetételét illeti: a kutatók szerint nem sok esély van rá, hogy mesterséges eredetű tárgyra bukkannának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220809_csillagkozi_objektum_ocean_oceankutato_urkutatas_cneos_2014_01_08#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …