2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Bórral hajtott rakétát fejlesztett Kína, torpedóként is bevethető

Hirdetés

Bórral hajtott rakétát fejlesztett Kína, torpedóként is bevethető

A kínai mérnökök egy olyan bórmeghajtású rakétán dolgoznak, ami nemcsak szuperszonikus sebességgel képes repülni, de a víz alatt torpedóként is használható – számolt be róla a South China Morning Post. A hatótávolság és a sebesség tekintetében valószínűleg sokkal jobb lesz majd, mint az eddig kifejlesztett torpedók.

Az Interesting Engineering szerint a bór egy nagyon reaktív elem, ami a levegővel és a vízzel is ugyanolyan jól reagál, és nagy mennyiségű hőt bocsájt ki. Az amerikai légierő az 1950-es években kísérletezett a technológiával, de végül félretették a projektet, mert a bórt nehéz volt kontrollálni, égés közben pedig szennyezi a rakétát, ami befolyásolja annak teljesítményét.

 

Hirdetés

Az USA-nak is van már hiperszonikus fegyvere, ráadásul kettő is

A Lockheed Martin egy levegőből és egy földről indítható hiperszonikus fegyvert is fejlesztett. Mindkettő tesztje sikeres volt.

A bór iránt most a hiperszonikus fegyverek fejlesztése miatt indult meg újra az érdeklődés. Kína és az Egyesült Államok egyaránt kísérletezett vele a fegyvereik tervezésénél.

A kínai mérnökök szerint a rakétájuk 5 méter magas, a hangsebesség 2,5-szeresével képes repülni, és nagyjából 10 ezer méteres magasságig jut. 200 km repülés után akár 20 km-t is képes megtenni a vízben. Ha a célpont 10 km-es távolságon belülre kerül, torpedó üzemmódba lép, és 100 m/s-os sebességgel siklik a vízben.

 

Körberepülte a Földet egy új, hiperszonikus repülő, atomfegyver is lehet rajta

A Financial Times forrásai szerint a július végi tesztet Kína végezte, az űrfegyver az ő fejlesztésük. Olyannyira jól működik, hogy az az amerikai tisztségviselőket is meglepte.

Kérdés, hogy a valóságban mennyire lesz hatékony a fegyver. A bórmeghajtású rakétákat eredetileg a levegőben való használatra szánták, a szakemberek azonban módosítottak a terveken úgy, hogy a vízben is működjön, így elvileg nincs akadálya, hogy mindkét területen hatékony legyen.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220915_kina_raketa_torpedo_bor_uzemanyag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …