2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Bevetették a genetikai ollót a tudósok, visszafordították az alkoholfogyasztás egyik káros hatását

Hirdetés

Bevetették a genetikai ollót a tudósok, visszafordították az alkoholfogyasztás egyik káros hatását

A serdülőkorban előforduló mértéktelen alkoholfogyasztásnak súlyos következményei lehetnek az agyra. Az egyik ilyen változás egy olyan gént érint, amely az agy fontos részeinek működését befolyásolja. Emiatt azok a felnőttek, akik fital korukban jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak szorongóbbak lesznek, és alkoholfogyasztási zavar alakulhat ki náluk.

Egy, a Science-ben megjelent új kutatási eredmény szerint azonban lehet rá mód, hogy ezt a változást visszafordítsák a szakemberek: a génszerkesztés. A szakembereknek a kutatás során patkányoknál sikerült ilyen eredményt elérniük.

A kutatók 4-6 hetes patkányoknak adtak alkoholt – ez a kor a 10-18 éves embernek felel meg –, majd a CRISPR-dCas9 genetikai ollóval manipulálták a DNS-t, hogy megpróbálják visszafordítani a génkárosodást. A művelet elvégzése után kiderült, a patkányok biztosabban jártak a labirintusokban, és kevésbé voltak hajlamosak az alkoholfogyasztásra, mint azok a társaik, akiket nem kezeltek a szakemberek.

Hirdetés

Megvan, hogy szabadulunk meg a szúnyogoktól? Tudósok komoly felfedezést tettek

Kaliforniai kutatók génszerkesztői eszközzel „kikapcsolták” egy szúnyog látását, ami ezután képtelen lett felismerni a célpontját.

A szakemberek szerint a jövőben a módszerrel hatékonyabban lehetne kezelni az alkoholfogyasztás okozta bizonyos problémákat, ám az ilyesfajta kezelésre még valószínűleg sokat kell várnunk. A kutatás ugyanakkor segít jobban megérteni, hogy mi történik a fejlődésben lévő agyban, ha azt jelentős mennyiségű alkoholnak teszik ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220506_genetikai_ollo_crispr_alkoholfogyasztas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …