2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Bánatpénzt fizet az Apple jó pár iPhone-tulajdonosnak

Hirdetés

Bánatpénzt fizet az Apple jó pár iPhone-tulajdonosnak

Egy nappal a legendás Apple-vezér, Steve Jobs halála előtt, 2011. október 4-én mutatták be a cupertinói Apple-campuson az iPhone-ok ötödik generációját, az iPhone 4S modellt. Az S betű a Sirit jelentette, ez a telefon kapta meg ugyanis először az iPhone-ok történetében a digitális asszisztenst (ami azután már minden újabb generáció tartozéka lett).

Az iPhone 4S a külsejében nagyon emlékeztetett elődjére, az iPhone 4-re, azonban a belső részben sok minden változott. Megkapta az Apple A5 lapkakészletet, 8 megapixeles kamerát videofelvételi lehetőséggel, az iOS 5-tel pedig olyan funkciók érkeztek, mint az iMessages, az iCloud, az értesítési központ, az emlékeztetők és a Twitter-integráció.

© iMore

Hirdetés

Külön érdekesség, hogy az iPhone 4S az iOS 5 fő verzióját is támogatta, így az iOS 9-et is, és később ebből lett a baj. Amerikai iPhone 4S tulajdonosok egy csoportja csoportos keresetet nyújtott be 2015 decemberében, állítva, hogy készülékük 2015. szeptemberi iOS 9 frissítése után megszaporodtak a teljesítményproblémák, a telefon lassabban fut, nem működik megfelelően. A felhasználók úgy érezték, hogy az Apple rákényszeríti őket arra, hogy rengeteget költsenek egy új telefon megvásárlására.

A felperesek azzal vádolták az Apple-t, hogy hamis információkat közölt a szoftverfrissítésről. A keresetben az áll, hogy az Apple az iOS 9-et az iPhone 4S-szel kompatibilisnek hirdette, ami „javítja vagy „növeli” a szoftverfrissítést letöltő ügyfelek eszközének teljesítményét. A cég azt is hozzátette, hogy hatékonyabban használja ki a CPU-t és a GPU-t a gyorsabb görgetés, simább animáció és jobb általános teljesítmény érdekében, illetve a weboldalak, e-mailek és üzenetek is gyorsabban jelennek meg a frissítés után. Ehelyett, állítják a felperesek, az iOS 9 jelentősen visszavett iPhone 4S készülékeik teljesítményéből.

Az ügy több mint hat éven keresztül keringett a jogrendszer útvesztőiben, de úgy tűnik, végre pont kerül a végére. Olyan egyezséget javasoltak, amely szerint az Apple 20 millió dollárt tesz félre a New York-i és New Jersey-i iPhone 4S tulajdonosok kártalanítására, akiknek telefonjai rosszul teljesítettek az iOS 9 telepítése után. Az egyezség 15 dollárt (azaz körülbelül 5500 forintnak megfelelő összeget) fizet minden felperesnek, bár ez az összeg csökkenthet, ha a vártnál több érvényes követelést nyújtanak be – írja a Phone Arena.

Azoknak, akik úgy vélik, hogy jogosultak a 15 dollárra, „hamis tanúzás büntetése mellett nyilatkozatot kell benyújtaniuk arról, hogy (1) legjobb tudomásuk szerint letöltötték az iOS 9-et vagy annak bármely verzióját iPhone 4S-re; (2) ) New Yorkban vagy New Jerseyben éltek, amikor először letöltötték az iOS 9 bármely verzióját; és (3) az iPhone 4S-üknél ennek eredményeként jelentős teljesítménycsökkenést tapasztaltak.”

15 dollár nevetségesen kevésnek tűnik, viszont az Apple a peres eljárás során végig azzal érvelt, hogy még ha a felpereseknek sikerült is bizonyítaniuk állításaikat, amelyeket amúgy az Apple határozottan vitatott, a másodlagos piaci árban mért tényleges károk nem haladták meg a 15 dollárt készülékenként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220512_apple_csoportos_per_megegyezes_iphone_4s_teljesitmenyromlas_miatt_karterites#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Egyre biztosabb: jövőre jöhet az első, USB-C-vel szerelt iPhone

Néhány nappal ezelőtt kelt szárnyra az a bejegyzés, amit az Apple-ügyekben általában pontos információval bíró …