2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az űrből érkező sugárzással világítanák át a gízai nagy piramist

Hirdetés

Az űrből érkező sugárzással világítanák át a gízai nagy piramist

Újfajta módszerrel vizsgálnák át a tudósok a gízai nagy piramist. A szakemberek a kozmikus sugárzást hívnák segítségül ahhoz, hogy átvilágítsák, ezzel derítve fel a szerkezetét, és az eddig még feltáratlan esetleges titkos kamrákat.

Az NBC News beszámolója szerint ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy nagy teljesítményű teleszkópra kezdtek pénzt gyűjteni a tudósok. Az eszköznek 100-szor érzékenyebbnek kell lennie az eddigi teleszkópokhoz képest, és a tervek szerint minden szögből feltérképeznék vele a piramist.

Közel kétezer éves virágcsokrok kerültek elő egy mexikói piramis gyomrából

Még nem tudni, milyen virágok és milyen célt szolgáltak, de ha kiderül, az sokat elárulhat a piramisokban végzett rituálékról.

Hirdetés

A Journal for Advanced Instrumentation című lapban publikált tanulmány szerint a titok a világűrből érkező sugárzás, egész pontosan a müon nevű részecskék segítségével tárulna fel. Ezek hatékonyabban tudnak áthaladni a szilárd tárgyakon, mint a röntgensugarak, így olyan szerkezeteket is fel lehet vele térképezni, amit korábban nem.

Ahogy a müonok áthaladnak a piramison, a részecskék kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal – gránittal, mészkővel vagy épp az üregben lévő levegővel –, és mérhető módon megváltozik az energiájuk. Ezt használnák fel arra, hogy térképet készítsenek a piramis belsejéről.

Szivardobozban találtak meg egy ötezer éves egyiptomi fadarabot

Véletlenül találták meg Skóciában azokat a különleges leleteket, amelyek a gízai nagy piramis építésénél használt munkaeszközökből származnak.

A módszert egyszer már sikeresen alkalmazták. 2017-ben a ScanPyramids-projektben egy új, nagyjából harminc méter hosszúságú helyiséget sikerült azonosítani. Ez lett a Big Void, amelynek funkcióját azóta sem ismerik a szakemberek.

A kutatók a müondetektorokat nyolc, szabványos méretű szállítókonténerbe építenék be, majd a piramis alapja körül különböző pontokon helyeznék el azokat. A detektorok megépítése és a vizsgálatok elvégzése 5-10 millió dollárba, vagyis nagyjából 1,8-3,6 milliárd forintba kerülhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220509_egyiptom_giza_piramis_muon_kozmikus_sugarzas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …