2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az oroszok most épp műholdvakító lézeren dolgoznak

Hirdetés

Az oroszok most épp műholdvakító lézeren dolgoznak

Lézerfény segítségével zavarná meg a fejünk fölött keringő, többek közt információgyűjtés miatt pályára állított műholdakat Oroszország – állítja a The Space Review. A lap szerint a technika a szatellitek optikai érzékelőjét támadná, hogy az adatgyűjtés eredménye értékelhetetlen legyen. A berendezést Kalina néven emlegetik.

Az IFLScience oldalán megjelent szakértői kommentár szerint a ma elérhető legfejlettebb lézertechnika elméletben felkészíthető ilyen feladatra, de ezzel kapcsolatban nem árt tudni néhány dolgot. Egyrészt a lézerfényt hihetetlen pontossággal kell az elvakítandó tárgy érzékelőjére irányítani, és az sem mindegy, hogy ezt milyen távolságból vezénylik le. Egy másik probléma, hogy a sugárnyalábnak a földi légkörön is át kell haladnia. (Az orosz műszer állítólag egy földi egységet használva működik, nem pedig az űrből.)

A Kalina állítólag az infravörös tartományban üzemel, és egy több méter átmérőjű teleszkóp segítségével fókuszálja a sugarat. Ez biztosítja, hogy a nyaláb ne essen szét.

Hirdetés

Az optikai érzékelőket használó kémműholdak általában alacsony Föld körüli pályán, néhány száz kilométeres magasságban működnek. Ezeknek a berendezéseknek többnyire csak néhány percbe telik, amíg a felszín egy adott pontja fölött elhaladnak. A Kalinának tehát viszonylag rövid ideje van célba venni, és elvakítani a tárgyat.

Az oroszok korábban amúgy azt állították, hogy 2019-ben teszteltek egy teherautóra szerelhető, Peresvet nevű, hasonló munkára kitalált rendszert. Arról azonban már nem érkeztek hírek, hogy a szerkezet próbája sikeres lett volna.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220817_lezer_lezersugar_muhold_kemmuhold_oroszok_oroszorszag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …