2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az egyik leghíresebb bárányt küldik Hold körüli útra az újabb NASA-misszió részeként

Hirdetés

Az egyik leghíresebb bárányt küldik Hold körüli útra az újabb NASA-misszió részeként

Már hosszabb ideje szerveződik a NASA Artemis-programja, aminek első szakasza egy Hold körüli utazás – de egyelőre igazi, hús-vér asztronauták nélkül. A misszió ennek ellenére rendkívül fontos, ugyanis végre űrbéli körülmények közé juthat az Orion űrhajó, és az az európai modul, amit az Európai Űrügynökség (ESA) fejleszt.

A teszt azért is lényeges, mert ennek sikerén múlik a program következő, a tervek szerint 2023-ban esedékes része. Az ESA ezért azt szeretné, hogy legyen valaki, aki „szemmel tartja” a folyamatokat. Erre a feladatra pedig nem akárkit választottak:

Shaunt, a bárányt, a híres bábfilmfigurát.

Hirdetés

No, persze Shaun nem lesz képes információt adni a körülötte zajló folyamatokról, a lépés mégis nagyon izgalmas: ő lesz az Orion első utasa. Shaun ezért már minden, az űrutazást megelőző folyamaton átesett. Még a súlytalanság állapotát is kipróbálta egy erre a célra felkészített Airbus gépen, ahol az igazi űrhajósok végzik kiképzésüket – derül ki a Phys.org-on megjelent közleményből, illetve képekből. Shaun természetesen saját űrruhát is kapott.

© ESA/Aardman

Az Oriont és európai kiszolgálómodulját a Space Launch System (SLS) segítségével állítják majd pályára; az indítás az amerikai floridai Kennedy Űrközpontban lesz. Az űrhajó, ha pályára állt, később összesen majdnem félmillió kilométerre kerül majd a Földtől.

A start a jelenlegi terv szerint most augusztus végén lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220804_shaun_barany_nasa_artemis_1_misszio_hold_urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Hullik a haja, nem kívánja a szexet? Ez long-Covid is lehet a kutatók szerint

Hullik a haja, nem kívánja a szexet? Ez long-Covid is lehet a kutatók szerint

A koronavírus-járvány kitörése óta sokat megtudtunk a kórokozóról, és az is kiderült, hogy egyes embereknél …