2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az Apple eddigi legjobb mobilja: teszten az új iPhone 14 Pro

Hirdetés

Az Apple eddigi legjobb mobilja: teszten az új iPhone 14 Pro

Az előző években bevett gyakorlathoz hasonlóan idén ősz elején is négy új okostelefonnal rukkolt elő az Apple, a termékskála azonban némileg megváltozott. A szerény eladási számokat produkáló 5,4 colos iPhone 13 mini nem kapott utódot. Helyette már nemcsak a Pro-kiadás elérhető két méretben, hanem az alapmodell is. Az iPhone 14 ugyanazt tudja mint az iPhone 14 Plus, csak kisebb, az elődjéhez hasonló 6,1 colos kijelzővel bír. Ugyanekkora panel rejtőzik az iPhone 14 Próban, mely azonban több tekintetben is fejlettebb technikát vonultat fel, csakúgy mint nagykijelzős testvére, az iPhone 14 Pro Max.

Lássuk, hogy mit kap a pénzéért, aki az úgymond arany középutas modellre, az iPhone 14 Próra voksol.

© László Ferenc

Hirdetés

Régi ismerős

Aki látott már iPhone 12 Prót vagy 13 Prót, annak ránézésre kevés újdonsággal szolgál az idei utód. Maradt a teljesen sík és a sarkaiban erősen lekerekített kijelző, a minőségi fémkeret és a főzőlapokra emlékeztető kameraszettet felvonultató letisztult hátlap.

A kialakítás viszont itt-ott annyira azért megváltozott, hogy az előd tokjai nem tehetők rá a 14 Próra, ezenkívül a már eddig sem éppen csekély tömeg is tovább nőtt, immár eléri a 206 grammot. Méret tekintetében az ellentáborból leginkább a Samsung Galaxy S22 állítható párba jelen tesztalanyunkkal, mely koreai versenyző azonban csak 167 grammot nyom a mérlegen.

© László Ferenc

A minőségérzet abszolút felsőkategóriás, amit persze joggal várunk egy messze 500 ezer forint felett nyitó csúcsmobiltól. Az IP68-as por- és vízállóság nem újdonság, mint ahogy azon sem lepődünk meg, hogy a készülék mennyire kompakt dobozban érkezik.

Utóbbiból ezúttal is kimaradt a töltőfej, vagyis alapáron csak és kizárólag egy USB-C/Lightning kábelt kapunk. A 20 W-os töltőért 10 ezer forintot kér az Apple, a duplaportos 35 W-os példány árcéduláján 28 ezer forintos összeg olvasható.

© László Ferenc

Dinamikus sziget

A notch, vagyis a kijelző hasznos felületébe fentről belógó szenzorsziget hosszú évek óta velünk van, és most először komolyabban nyúlt hozzá az Apple. Bár egy ilyen, jelentős készpénzmennyiségen trónoló, magát rendkívül innovatívnak beállító cégtől joggal várnánk el a notch teljes eltüntetését, erre sajnos még ezután is várnunk kell.

A Face ID-t magába foglaló szett harmadával kisebb lett, pirula formát öltött és némi intelligenciával kiegészítve mostantól Dinamikus sziget néven ismerhető. A szenzorsziget körüli kijelzőfelületet igen látványosan vezérli a szoftver, megjelenik itt többek közt a stopperóra, a Spotify vagy a navigáció miniatűr értesítési felülete, ami odabökéssel nagyobbá tehető.

© László Ferenc

A külső szoftverfejlesztők által is használható Dinamikus sziget remekül illeszkedik az iOS 16 operációsrendszer-verzióba, és szinte mérget vehetünk rá, hogy rövid időn belül több rivális is le fogja másolni. Ez viszont még nem változtat azon a tényen, hogy a szenzorsziget sok helyet elfoglal a képernyőn, ami elsősorban teljes képernyős videónézéskor jelenthet problémát.

Kicsit olyan ez, mintha az Apple nem alapozóval próbálta volna meg eltüntetni az arc szépségébe belerondító bibircsókot, hanem inkább megpróbálta szexepillé sminkelni azt.

© László Ferenc

Készenlétben áll

A Samsungnál már 2016 óta elérhető az AOD (Always On Display) funkció, vagyis a lehetőség, hogy a telefon készenléti módban, a lezárt képernyőn is megjelenítsen különböző információkat. Az Apple ezt a szintet csak idén ugrotta meg, és tette mindezt egyedi formában.

A Pro sorozatú új iPhone-ok AOD módban háttérképpel és widgetekkel megspékelt alacsony fényerejű képet biztosítanak. A rendszer működését nem lehet annyira személyre szabni, mint az androidos táborban, de például a zsebünkben és lefordítás hatására automatikusan kikapcsol a funkció, valamint akkor is, ha Apple okosórával a csuklónkon elsétálunk a mobil mellől.

© László Ferenc

Az AOD növeli a fogyasztást, azonban relatíve szerény mértékben, ugyanis a 120 Hz-es kijelző adott esetben 1 Hz-es frissítésre is képes. A fényerőn tovább tekert a gyártó, így a kiváló képminőségű és rendkívül kontrasztos HDR kijelző képét akár szikrázó napsütésben is jól lehet látni – a 2000 nites érték új rekord az iparágban.

A 6,1 colos képátlónak köszönhetően akár egy kézzel is egész jól kezelhető a telefon, nagyobb méretre vágyóknak pedig ott a Samsung Galaxy S22 Ultra kategóriájában versenyző 6,7 colos iPhone 14 Pro Max.

© László Ferenc

Képalkotás

A Dinamikus sziget miatt az eddiginél több ujjlenyomatot gyűjtő frontkamera nagyobb fényerejű optikát és most először autofókuszt is kapott, ezenkívül a hátoldali kameraszettet is jelentősen továbbfejlesztették. Az Apple kamerától függően 2-3-szor jobb képekkel kecsegtet, amit a gyakorlatban nem meglepő módon nem igazán lehet érzékelni, mindenesetre egyértelmű előrelépésnek lehetünk tanúi.

A főkamera fényereje ugyan csökkent, de a szenzor nagyobb méretű és nagyobb felbontású lett. Alaphelyzetben a legjobb képminőség elérése érdekében továbbra is 12 megapixeles felvételek készülnek, ProRAW-ban viszont immár 48 megapixel jelenti a plafont. Ha nem is négyszeres mértékben, de egyértelműen nagyobb a 48 megapixeles képek részletgazdagsága, cserébe viszont ezek a felvételek sokkal több helyet foglalnak a továbbra sem bővíthető memóriában.

© László Ferenc

© László Ferenc

A nagylátószögű modul fényereje nőtt, a nagytudású főkamera szenzornak köszönhetően újdonság a 2x-es nagyítás, a zoomkamera pedig változatlanul 3x-os optikai nagyításra képes. A 14 Pro riválisának tekinthető S22-ben szintén 3x-os zoomkamera rejtőzik, ellenben a nagyobb S22 Ultra a 3x-os mellett egy 10x-es zoomegységet is felvonultat.

Az alábbi képsorozat a nagylátószögtől egészen a 15x-ös digitális zoomig terjed:

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

Beltérben körülbelül így teljesít a kamerarendszer:

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

Makró és portré módban sem vall szégyent az iPhone 14 Pro:

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

A filmszerű mód felbontása Full HD-ről 4K-ra nőtt, az akció mód pedig minden korábbinál ütősebb képstabilizálást hozott magával:

Kiváltságos sebesség

Míg a normál új iPhone-ok esetében be kell érjük a tavalyi A15-ös chipsettel, addig a Prók megkapták a legújabb A16-os generációt. A modernebb gyártási technológiával készülő, több tranzisztorral támadó A16 a sebességtesztekben nem hoz jelentős előrelépést, erre azonban nem is igazán van szükség, mert a riválisok még a tavalyi szintet sem igazán tudták megugrani.

Az iPhone 14 Pro minden körülmények mellett villámgyors, a 6 GB RAM iOS fronton 2022-ben is bőven elegendőnek bizonyul. Az akkumulátor kapacitása minimális mértékben, 3 százalékkal nőtt, az üzemidő lényegében változatlan a helyzet, vagyis 1–1,5 nap simán hozható.

© László Ferenc

A Lightning csatlakozót illett volna USB-C-re cserélni és ma már a 20 W körüli töltési teljesítmény is megmosolyogtató, főleg annak ismeretében, hogy már egyes középkategóriás androidos telefonok is támogatják a 120 W-os tempót. A MagSafe vezeték nélküli töltés sem gyorsult, maradt 15 W-os.

Wifiből a legújabb 6E szabvány még nem támogatott, be kell érnünk a persze szintén szupergyors normál 6-os verzióval, ellenben a Bluetooth verziószáma a legfrissebbre, 5.3-asra ugrott fel. Új giroszkóp, gyorsulsérzékelő és fényszenzor került a fedélzetre, valamint említést érdemel többek közt az autós balesetkor jó szolgálatot tevő ütközésészlelés, illetve az első körben az Egyesült Államokban és Kanadában elérhetővé váló műholdas vészhelyzeti kommunikáció.

© László Ferenc

Konklúzió, árak

+: remek minőségérzet, villámgyors működés, gyönyörű kijelző, kiváló kameraszett, korrekt üzemidő.

: kicsit nagyobb és nehezebb lett, régi csatlakozóaljzat, lassú töltés, nagyon magas ár.

Az Apple idén rendesen odatette magát, az iPhone 14 Pro számos tekintetben jelentős előrelépést jelent az elődjéhez képest, amely egyébként szintén egy jól sikerült készülék volt. A legfontosabb fejlesztések a kijelző és a kamerák körül keresendők, és sok egyéb területen is finomhangolásoknak lehetünk tanúi, ellenben kár, hogy a telefon picit még nagyobb és nehezebb lett, és idénre bőven illett volna már rendbe tenni a gyorstöltés kérdéskörét is.

Míg az USA-ban nem emelkedtek az árak, addig Magyarországon közel 35 százalékos árnövekedésnek lehetünk tanúi. A 128 GB-os alapmodellért 570 ezer forintot kérnek el, míg az előd árcéduláján még 425 ezer forintos összeg volt olvasható, az 1 TB-os csúcsverzió esetében pedig 641-ről 870 ezerre katapultált az ár.

Viszonyításképp, a Samsung listaáron 350 ezer forintot kér az év elején debütált S22 8/128 GB-os változatáért, a 630-930 ezer forinton jegyzett iPhone 14 Pro Max riválisa, a 12/256 GB-os S22 Ultra pedig 550 ezer forintba kerül.

© László Ferenc

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_uj_iphone_14_pro_teszt_velemeny_apple_tesztfotok_kamera#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …