2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Az Anonymous elindította az Irán-hadműveletet, nekimennek az erkölcsrendészetnek és Irán erőszakos vezetésének

Hirdetés

Az Anonymous elindította az Irán-hadműveletet, nekimennek az erkölcsrendészetnek és Irán erőszakos vezetésének

Az Anonymous elindított az Irán-hadműveletet – jelentette be szerdán több mint 5,5 millió követővel rendelkező Twitter-csatornáján a hackercsoport. A lépésre azután került sor, hogy több ember meghalt azokban az erőszakba torkolló tüntetésekben, melyekben az iráni népharag egyre hangosabban követeli „a diktátor halálát”, azaz Ebrahim Raiszi elnök minden értelemben történő távozását.

A megmozdulásokat az váltotta ki, hogy múlt héten egy rendőrségi furgonban életét vesztette a 22 éves Mahsa Amini. Egy teheráni metróállomáson vette őrizetbe az erkölcsrendészet múlt hét kedden, mert a nőnek nem volt teljesen eltakarva a haja. Aminit betették egy furgonba, hogy az őrizeteseknek fenntartott központba szállítsák, ám útközben kómába esett. Az iráni hatóságok ezt egészségügyi okokból fakadó szívelégtelenséggel magyarázzák, ám a gyanú szerint az történt, hogy

a rendőrök annyira megverték Aminit, hogy azért esett kómába, majd három nappal később a kórházban meghalt.

A tüntetések időközben túlnőttek Amini halálának ügyén, és az országban évtizedek óta gyűlő feszültség látszik elszabadulni. Különösen a fiatalok körében egyre nagyobb a felháborodás az iráni gazdasági helyzet, valamint a szigorú politikai és társadalmi korlátozások miatt. Az embereket az is feldühítette, hogy a hatóságok tagadták a rendőrség érintettségét, és követelték, hogy a letartóztatásában részt vevő rendőrök álljanak bíróság elé. A tüntetők azt is követelik, hogy töröljék el a vallási rendőrséget, és az annak működését megalapozó törvényeket is.

Ezen a ponton kapcsolódik be az Anonymous-hackercsoport. A kollektíva bejelentette: most minden erejével próbálja segíteni a tüntetők szervezkedését, melyet az iráni hatóságok az internet egyre erősebb cenzúrázásával, illetve részleges lekapcsolásával igyekeznek akadályozni.

Az Anonymous emellett hozzáfogott az iráni állami médiumok felületeinek feltöréséhez is.

Az internetelérés akadályozását figyelő NetBlocks szerint hétfőn szinte teljesen elérhetetlenné vált a hálózat Irán Kurdisztán tartományában, ahonnan Mahsa Amini származott. A NetBlocks elemzői arra jutottak, ezzel az iráni hatóságok egyértelműen a tüntetések online szervezését próbálják ellehetetleníteni.

© NetBlocks

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte azt, ahogy a hatóságok bántak Mahsa Aminivel. Aggodalmát fejezte ki az eset miatt, illetve az annak kapcsán kitört tüntetéseken tapasztalható rendőri erőszakkal szemben Nada al-Nashif, az ENSZ emberi jogi ügyvivője.

Mi történik Iránban, ahol erőszakba torkolló tüntetéseken tiltakoznak, amiért agyonverték a haját el nem takaró nőt?

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy hova vezetnek azok az utcai tüntetések, amelyek egy fiatal nő halála miatt kezdődtek Iránban – és egyelőre nem csillapodnak. Az erőszakba torkolló tüntetéseket a rezsim is aggódva figyeli, egyúttal brutálisan lép fel a demonstrálókkal szemben.

A fejleményekért kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_anonymous_hackercsoport_iran_hadmuvelet_opiran_erkolcsrendeszet_tuntetesek#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …