2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Átnézték a Hubble régi fotóit, rengeteg új aszteroidát találtak rajtuk

Hirdetés

Átnézték a Hubble régi fotóit, rengeteg új aszteroidát találtak rajtuk

Még három éve sincs, hogy elindult a Hubble aszteroidavadász-programja (Hubble Asteroid Hunter), de máris igen izgalmas eredményeket szállított. A projekt célja, hogy az űrkutatás iránt érdeklődő civileket is bevonva dolgozzák fel újra az űrteleszkóp korábban készített fotóit, így kutatva olyan dolgok után, amit korábban nem vettek észre a tudósok.

Az IFLScience beszámolója szerint most a tudósok egy csoportja egy algoritmus segítségével 1031 olyan aszteroidára bukkant, ami korábban ismeretlen volt a csillagászok számára. A munkának köszönhetően 1 százalékkal nőtt a ismert űrsziklák száma, ehhez pedig 37 ezer felvételt kellett átnézni.

© ESA / Hubble & NASA, S. Kruk (ESA/ESTEC) / M. Zamani (ESA/Hubble)

Hirdetés

A Hubble nagyjából 30 percen át készít egy felvételt a távoli csillagokról, galaxisokról. A hosszú expozíciós időnek köszönhetően azonban előfordulhat, hogy egy-egy aszteroida is bekúszik a képbe, a róla visszaverődő fény pedig ívet húz a képen.

Az Astronomy & Astrophysics című lapban megjelent publikáció szerint a civil szakemberek felcímkézték a korábban készült képeket, majd megmutatták azt a tanuló algoritmusnak, hogy fel tudja ismerni az űrsziklákat. Végül ráeresztették a szoftvert a Hubble archívumára, ott pedig összesen 1701 aszteroidát látott meg a program. Ezek közül 670-ről derült ki, hogy már korábban is ismert volt, 1031 esetében azonban egy eddig nem regisztrált égitesttel volt dolguk.

© NASA / ESA / B. Sunnquist / J. Mack (STScI) / J. Lotz (STScI)

A csapat becslése szerint ezek az aszteroidák átlagosan négyszer halványabbak, mint az eddig regisztráltak, így nem csoda, hogy korábban nem vették észre azokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220509_hubble_urteleszkop_foto_aszteroida#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …