2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Aki nem költene 470 ezret egy telefonra, csak 240 ezret, az annyival gyengébbet kap?

Hirdetés

Aki nem költene 470 ezret egy telefonra, csak 240 ezret, az annyival gyengébbet kap?

Mert szerinted milyen telefont vegyek? Aki érdeklődik a technológiai újdonságok iránt, az gyakran hallja közeli ismerőseitől ezt a kérdést. Amire nincsen egy jó válasz; a legjobb telefonokat könnyű felsorolni, ám

a felhasználók többségének egyszerűen nincs szüksége a 400–500 ezres csúcsmodellekre, még akkor sem, ha meg tudnák fizetni az árcédulán szereplő összeget.

A legtöbbek számára, ahogy nagyjából minden másból, telefonból is a középkategória tömegeknek szánt modelljei lehetnek nyerők. Ezért tesztelünk rendszeresen ilyen modelleket is, most például csúcstelefonokhoz képest pénztárcabarát árcédulával – azok árának mintegy feléért – kínált Honor 70 járt nálunk.

Hirdetés

© Honor

Kezdjük rögtön ezzel a barátsággal: egy androidos csúcstelefon jellemzően 400–500 ezer forintba kerül. Hogy házon belül maradjunk, a korábban részletesen kivesézett Honor Magic4 Pro 470 ezer forintért jelent meg, jelen tesztünk alanya, a Honor 70 pedig 240 ezer forintba kerül. Sokaknak innen már nincs is több kérdésük, de ha mégis akad, akkor az ez:

A Magic4 Pro kétszer jobb? / A Honor 70 ennyivel rosszabb?

Nem. Azt leszögezhetjük, hogy a két modell között nincs ekkora különbség. De hogy ki mit áldoz fel szívesen az árcédulák oltárán, az egyénfüggő.

A két telefon közül a Honor 70 egy hajszálnyival kisebb, de a mindennapok során erre alighanem azt mondják: ugyanakkorák. Viszont jóval könnyebb: 178 gramm áll szemben a Magic4 Pro 215 grammjával, ez azért érezhető különbség. A drágább készülékbe 6,81 hüvelykes képernyő került, a Honor 70-be egy 6,67 hüvelykes, a felhasználói élmény szempontjából jelent különbséget, de minimálisat. Jó hír, hogy az ár felezésével csak a méret csökkent picit, a minőség nem, a Honor 70-be is OLED panelt építettek, nem LCD-t.

A képernyőn az Android 12 operációs rendszer fölé tett Magic UI kezelőfelület fut, a Honor 70-en már annak is a 6.1-es verziója. Aki korábban használt már Huawei vagy Honor márkájú telefont, annak ismerős lesz, de a többiek számára is gyorsan megszokható, szerethető felület.

A 120 Hz képfrissítésű kijelzőn megjelenő tartalmak zökkenőmentességéért a Honor 70-ben a kategóriához illően nem a legütősebb processzor gondoskodik, hanem egy Snapdragon 778G+, melynek munkáját 8 GB RAM segíti. A Magic4 Próban prémium kategóriás Snapdragon 8 Gen 1 chip található, és a nálunk elérhető kiadásban szintén 8 GB RAM. A sebességbéli különbség a komolyabb játékoknál érhető igazán tetten – a legtöbbek által nyomogatott játékok abszolút jól futnak –, a mindennapi mobilozás során a Honor 70 korrekten elfut. Azaz ilyen téren sincs a felezett árcédula által indokolt arányú differencia.

A Honor 70 tárhelye 128 vagy 256 gigás is lehet, ezektől függően kerülhet a telefon 240 ezer vagy 260 ezer forintba.

A Honor Magic4 Pro kamerája
© László Ferenc

A Honor 70 kamerája
© hvg.hu

Hogy önmagában a megapixeles száma miért nem mond el mindent a kamera képességeiről, arra jó példát szolgáltat a Magic4 Pro és Honor 70 páros. Aki csak a specifikációs listát nézi, például egy mobilboltban, és azt is csak felületesen, az laikus átlagfelhasználóként valószínűleg csak legyint arra, hogy a Próban 50 megapixeles, a Honor 70-ben pedig 54 megapixeles főkamera van. Papíron egy néz ki a két készülék, először a Magic4 Pro:

  • 50 megapixeles főkamera (f/1.8) széleslátószöggel, lézeres autófókusszal;

  • 50 megapixeles ultraszéles látószögű kamera (f/2.5)

  • középen egy 64 megapixeles telefotós lencse (f/3.5), periszkópos mechanikával, optikai képstabilizátorral, 3,5-szeres optikai zoommal;

  • TOF 3D mélységérzékelő szenzor (ez egyrészt portréfotózáskor jön jól, másrészt a rossz fényviszonyok melletti élességállítást is segíti).

És így a Honor 70:

  • 54 megapixeles főkamera (f/1.9) széleslátószöggel, autófókusszal;

  • 50 megapixeles ultraszéles látószögű kamera (f/2.5);

  • 2 megapixeles mélységérzékelő (f/2.4).

A Magic4 Pro tesztjében szereplő fotókhoz képest a Honor 70-nel ilyesmi felvételeket lehet készíteni.

Széleslátószög
© hvg.hu

Normál fotózás
© hvg.hu

2x zoomolás
© hvg.hu

Az alábbi képeken jól látszik, hogy kétszeres zoomon túl nem biztos, hogy érdemes menni – a további nagyítást már szoftveresen végzi a telefon, és hát ez nem erőssége. (Sorrendben: nagyítás nélkül, 2x zoom, 10x zoom.)

Normál fotó (1x)
© hvg.hu

2x zoomolás
© hvg.hu

10x zoomolás
© hvg.hu

A közeli képeken látható igazán, hogy mindenféle beállításbuherálás nélkül a képek egy picit talán túlszaturáltak.

© hvg.hu

© hvg.hu

© hvg.hu

© hvg.hu

© hvg.hu

A fenti néhány tesztkép és a szubjektív benyomások mellett megemlítjük, hogy a Magic4 Prót – az éppen aktuális állás szerint – 15. helyre rangsorolta az okostelefonok kamerás képességeit nagyon-nagyon alapos részletességgel kielemző DXOMARK független tesztlabor, a Honor 70 ugyan szerepel már a listán, de a kameratesztek eredményei még nem derültek ki, így a laboratóriumi szinten bemért különbség mértékéről még nem beszélhetünk.

Mindkét modell tulajdonosai használhatják az arcfelismerést és az ujjlenyomat-olvasót is, utóbbi mindkét esetben a képernyő alá van építve.

A Pro akár 100 Wattal is tölthető – sőt, a kábeles töltés mellett vezetékmentes formában is tudja hozni ezt a tempót a készülék –, a Honor 70 „csak” 66 wattosan. Az idézőjel indokolt: az Apple és a Samsung legeslegjobb telefonjai is ennek harmadával-negyedével képesek felvenni az energiát, tehát a Honor 70 esetében egy kifejezetten gyors töltésről beszélhetünk, egy óra sem kell a teljesen lemerült akku 100 százalékra pumpálásához. Ez főleg úgy szép, hogy egy 4800 mAh-s aksival van dolgunk. A Pro akkujához képest mért +200 mAh-ás kapacitás, illetve az, hogy a Honor 70 szerényebb hardverelemei miatt kevésbé energiaigényes.

Így aztán tapasztalataink szerint 1,5 napot biztosa, kettőt jó eséllyel, de szerény használat mellett néha még három napot is megélhetnek úgy a Honor 70 tulajdonosai, hogy még arra a bizonyos rövidke órára sem kell töltőre tenniük telefonjukat.

Az üzemidős/töltős kérdéskör egyébként nagyon jól példázza, miért is nem lehet azonnali és egyenválaszt adni a „milyen telefont vegyek?” kérdésre. Van, akinek az a fontos, hogy töltő közelébe se kelljen mennie 24 órán belül. Más pedig úgy van vele, nem baj, ha napközben lemerül a telefon, ha cserébe nagyon gyorsan fel lehet tölteni, például egy tusolás-fogmosás alatt 50 százalékról tele.

Az viszont nagyon 2020-as, hogy vezeték nélküli töltésre nemhogy gyors, de lassú formában sem képes a Honor 70.

© hvg.hu

Összegzés

És persze olyan is van, akit ez hidegen hagy, mert neki annyi a fontos, hogy ne kelljen 400–500 ezret költeniük egy jó nagy képernyővel felszerelt 5G-s telefonra, amellyel nappali fényviszonyok között jó fotók készíthetők. Ezeket mind hozza tesztünk alanya, az ezüst, fekete és smaragdzöld színekben elérhető Honor 70. (Aki gondolkodik rajta, az online vásárlás előtt mindenképp menjen el egy üzletbe, és vegye kézbe a zöldet, véleményünk szerint nők és férfiak kezében is egész jól mutat.)

Probléma vele, hogy nem vízálló, ezt ma már nagyjából minden kategóriában elvárjuk egy telefontól. Nem azért, mert bárki víz alatt szeretné nyomkorászni, hanem mert 2022-ben mégse legyen már abból biztosítási esemény, ha vízbe esik egy mobil.

A Honor 70-re senki nem mondhatja, hogy rossz: a legtöbbek számára pont ilyen telefon az ideális. Csak hát nem ennyiért.

Hogy választ adjunk a cikkünk elején feltett kérdésre: a 240 ezer forintos Honor 70 vásárlói nem feleannyira képes mobilt kapnak, mint akik Honor Magic4 Prót raknak a kosárba. Azonban ha nemcsak házon belül hasonlítunk, hanem a teljes piacon kell megméretkőznie a Honor 70-nek, akkor egy 200 ezer forint alatti listaár sokkal jobban állna neki.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220918_honor_70_teszt_velemeny_magyar_ara_magic4_pro_kamera_tesztfotok_specifikacio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …