2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A NASA megmutatta a láthatatlant: „fénygyűrűk” vesznek körbe egy különleges fekete lyukat

Hirdetés

A NASA megmutatta a láthatatlant: „fénygyűrűk” vesznek körbe egy különleges fekete lyukat

A NASA szerint óriási, fényes gyűrűk találhatók egy tőlünk igen messze lévő fekete lyuk körül, amit a Chandra röntgencsillagászati műhold vett alaposabban szemügyre – közölték egy ezzel kapcsolatos bejegyzésben.

A fénygyűrűk, illetve a fekete lyuk (már nemhogy ez, egyik sem) alapvetően nem látható, mivel nem bocsát ki fényt. Így hagyományos eszközökkel nem is lehet megörökíteni. A NASA módszere, illetve a Chandra mögötti technika azonban képes megmutatni, hogyan is képzeljünk el egy ilyen, gyűrűkkel is rendelkező objektumot:

© NASA/CXC/U.Wisc-Madison/S. Heinz et al.; Optical/IR: Pan-STARR

Hirdetés

Ez a bizonyos fekete lyuk a V404 Cygni nevű kettős rendszer része, ami a Földtől mintegy 7800 fényévre található. A NASA szerint a fekete lyuk anyagot szív el egy kísérőcsillagtól, ez az anyag pedig egy korongot képez az objektum körül. A gyűrűk a galaxisban lévő porról visszaverődő röntgensugarakat hivatottak bemutatni.

A NASA szerint a fekete lyuk arányaiban sokkal kisebb, mint a környező gyűrűk.

Megkérték a mesterséges intelligenciát, képzelje el, hogy mi van egy fekete lyuk belsejében

Hátborzongató eredménye lett annak a kísérletnek, amihez az OpenAI különleges MI-jét használták fel. Arra voltak kíváncsiak, hogy a gép szerint hogyan fest egy fekete lyuk belseje.

A Chandra űrtávcsőt 1999. július 23-án indították el, és azóta is működik. Egy olyan teleszkópról van szó, amit kifejezetten az univerzum nagyon forró régióiból származó röntgensugárzás észlelésére terveztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_fekete_lyuk_nasa_chandra_urtavcso_v404_cygni_urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Számos kutatás szerint a korai és túlzott tévénézés későbbi figyelemproblémákhoz és hiperaktivitáshoz vezethet. Ez fordítva …