2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A mesterséges intelligencia még nem készül ellopni a munkánkat, de szívesen segít újat találni

Hirdetés

A mesterséges intelligencia még nem készül ellopni a munkánkat, de szívesen segít újat találni

Féltenem kell az állásomat a mesterséges intelligenciától? – talán ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami a ChatGPT és társai terjedésével felmerül az emberekben, a cégvezetők pedig nem győzik elismételni, hogy aggodalomra semmi okunk nincs. Abban még a mesterséges intelligencia (MI) is egyetért velünk, ha megkérdezzük, hogy nem lesz képes teljes egészében helyettesíteni az emberi munkaerőt, de az is világos, hogy sok szempontból átalakítja a munkaerőpiacot.

De mi van, ha egyenesen a munkakereséshez használnánk a ChatGPT-t? Kipróbáltuk, hogyan használhatjuk a programot akkor, ha pályaorientációs segítségre van szükségünk, ha elakadunk az önéletrajzírásban, vagy ha épp állásinterjúra készülünk.

A kísérletezgetés közben azt tapasztaltuk, hogy akár olyan kérdésekkel is érdemes hozzá fordulni, amiről azt gondolnánk, nem fog tudni konkrét választ adni rá. Miközben a legáltalánosabb kérdéseinkre a ChatGPT hasonló válaszokat adott, mint amit egy Google kereséssel magunk is megtaláltunk volna, az olyan, konkrétabb felvetésekre, mint például arra, hogy

Hirdetés

milyen területen érdemes keresgélni, ha bruttó hétszázezres fizetés a minimum elvárásunk,

meglepően részletes tanáccsal szolgált.

Ha azt se tudja, hol kezdje

A beszélgetésnek mindjárt az elején leszögeztük, hogy álláskeresésben kérnénk segítséget, mert néhány dologban bizonytalanok vagyunk, mire a MI visszakérdezett, hogy milyen területen szeretnénk dolgozni és mit tartunk a legnagyobb gyengeségünknek – a diszkrét kérdésért pedig még csak pszichológushoz se kellett mennünk. Válaszunkban két példát hoztunk arra, milyen munkakörben tudnánk elképzelni magunkat, de jeleztük, nem ragaszkodunk ehhez, elárultuk, milyen diplománk van, és azt is, jelenleg milyen beosztásban dolgozunk. Ezek alapján a program kiemelte, a megnevezett állásokra való jelentkezés során mit érdemes hangsúlyoznunk és további ötleteket adott arra is, milyen irányban keresgéljünk még, a felvetéseivel pedig kifejezetten elégedettek voltunk. A program tippeket adott arra is, hogyan fejlesszük nem éppen kiemelkedő informatikai ismereteinket, azt javasolta, keressünk online kurzusokat például a Microsoft Office vagy az Adobe Creative Suite használatáról. 

Audi, OTP, Mol, IKEA – mire használják a mesterséges intelligenciát a hazai nagyvállalatok?

Manapság egyre többször az az érzése az embernek, hogy nem nagyon van olyan terület, amit ne uralna a mesterséges intelligencia. De valóban ez a helyzet? Ennek próbáltunk utánajárni, amikor több hazánkban dolgozó céget kérdeztünk meg arról, jelenleg miben segíti a munkájukat a mesterséges intelligencia.

A ChatGPT honlapján kiemelt helyen szerepel, hogy a programot lehet önéletrajz vagy motivációs levél írására is használni, így kipróbáltuk, mennyire nyújt hasznos segítséget ebben,

a rövid válasz pedig az, hogy nem annyira.

Amikor ugyanis megkértük, hogy írja meg helyettünk, minden megúszós kollégát megszégyenítő manőverrel passzolta vissza a labdát: megcsinálom, persze, csak néhány dolgot pontosíts, minden mást intézek én. A program az alábbi szempontokra volt kíváncsi ahhoz, hogy – ígérete szerint – olyan CV-t rakjon össze, amely a legjobban tükrözi erősségeinket:

  • Fontosabb szakmai céljaink és az állás vagy terület, ahova épp jelentkezünk
  • Korábbi tapasztalatok, ideértve a pozíciók neveit, feladatokat és elért eredményeket
  • Legmagasabb iskolai végzettség és ennek területe
  • Erősségek és egyéb képzettségek, informatikai ismeretek, idegen nyelvek ismerete
  • Bármilyen egyéb részlet, amitől kitűnhet a jelentkezésünk, például önkéntes munka, szakmai elismerések, érdeklődés, hobbik

Világos, hogy ha ezeket mind összeszedjük, azzal már gyakorlatilag meg is írtuk az önéletrajzunkat. De persze az tökéletesen érthető, hogy kéri ezeket az adatokat, nem is volna elvárható, hogy nélkülük bárki vagy bármi elkészítse azt. Miután megadtunk minden információt, amit a MI kért tőlünk, meg is szerkesztette nekünk a szöveget, de önéletrajz helyett inkább motivációs levelet kaptunk, amely több ponton szó szerint másolta át – az egyébként nem túl professzionálisan megfogalmazott – mondatainkat. Elég sokat rövidített és finomított a szövegen, miközben nem hagyott ki semmi olyat, amit mi fontosnak éreztünk, volt viszont olyan, ahol hibás következtetést vont le. Így tehát senkinek sem javasolnánk, hogy további változtatás nélkül csatolja az elkészült anyagot jelentkezéséhez, de az valóban könnyebbséget jelent, hogy a felsorolásszerűen írt információból a program néhány pillanat alatt szép, kerek mondatokat gyárt. 

© Stiller Ákos

Következő lépésként próbáltunk interjútippeket kérni a ChatGPT-től, és ezúttal hasznosabb segítségnek is bizonyult, mint korábban. Ehhez kiválasztottunk egy olyan álláshirdetést, amiről azt gondoltuk, jó eséllyel pályázhatnánk rá, de az átlagnál kevesebb információt találtunk arról, milyen jelentkezőket keresnek, ezeket megadtuk a mesterséges intelligenciának és azt kértük, találja ki, milyen kérdésekre számíthatunk a személyes meghallgatáson.

A chat emlékeztetett minket arra, hogy pontos választ nem tud adni, de voltak tanácsai arra, hogy hogyan készüljünk fel az interjúra egy adott területen. Azoknak, akiknek nagy rutinjuk van álláskeresésben, nem mondott sok újdonságot, de még ők is szinte biztosan találnak egy-egy olyan szempontot, amire nem feltétlenül gondolnának. Ezekre pedig nem árt, ha előre felkészülünk és kitaláljuk, mit válaszolnánk az adott kérdésre. Útravalóként azt tanácsolta, legyünk magabiztosak, professzionálisak és beszéljünk tagoltan, ráadásul sok sikert is kívánt az interjúhoz – lényegében úgy viselkedett, mint egy távolabbi ismerős, akitől azért kérünk tanácsot, mert nálunk több szakmai tapasztalata van és adunk a véleményére. A ChatGPT előnye, hogy ehhez nem kellett senkit meghívnunk kávéra, megspóroltunk néhány napi stresszelést, hogy vajon túl nagy szívességet kérünk-e és elkerültük a sikertelen állásinterjú utáni kínos „Hogy sikerült? … Na, majd legközelebb!” beszélgetést. Már ezekért megérte.

Enyhítsen szorongásán a ChatGPT-vel!

Ha szerencsénk van, tudjuk magunkról, hogy az álláskeresés melyik része okozza a legnagyobb nehézséget számunkra, ha ezt pontosan meg tudjuk is fogalmazni, már nyert ügyünk van a mesterséges intelligencia segítségével. Esetünkben ez azt jelentette, hogy megkértük, adjon ötleteket arra, milyen kérdést tegyünk fel egy állásinterjún, ezúttal nem konkretizáltuk, hogy milyen pozícióra jelentkezünk, így összesen nyolc kérdést gyűjtött össze – vagyis jóval többet, mint amennyit általában esélyünk van feltenni. Első helyen a meglehetősen közhelyes „Hogyan kell elképzelni egy átlagos munkanapot?” szerepelt, de javasolta a „Jelenleg mik a legnagyobb kihívások és lehetőségek a cég/szakma számára?” és a „Milyen szakmai képzéseket nyújt a munkaadó?” is felkerült a listára.

© ChatGPT/hvg.hu

Kíváncsiak voltunk rá, mit mond a mesterséges intelligencia, ha számunkra fontos szempontokat nevezünk meg és megkérdezzük, ezek alapján milyen területen nézelődjünk. Az első ilyen az volt, hogy szeretnénk bruttó legalább hétszázezer forintot keresni havonta, erre javasolta, hogy informatikus, pénzügyi szakember, saleses vagy mérnöki állásokra pályázzunk. Előbbi kettőnél elárulta azt is, hogy pontosan milyen területen jó, ha jártasak vagyunk: szoftverfejlesztés, kiberbiztonság, adatelemzés, könyvelés, befektetési- és kockázatelemzés. A MI válasza alapján értékesítői pozícióban akkor kereshetjük meg a kívánt összeget, ha a gyógyszeriparban, biztosítási vagy informatikai szektorban kapunk állást, a mérnökök közül pedig gépészmérnökökre és villamosmérnökökre van a legnagyobb igény a munkáltatók részéről. Ha a fizetésigényünknél fontosabb, hogy sok szabadidőnk legyen, akkor a ChatGPT azt javasolja, hogy olyan pozíciót keressünk, ahol van lehetőség távmunkára – itt az online marketinget, a tartalomgyártást és a projektmenedzsmentet hozta példának.

Felsoroltattuk a programmal azt is, mik az intő jelek egy állásinterjú során, amiket ha tapasztalunk, jobb, ha másik munkahelyet keresünk, ezek közé sorolta azt, ha nem kapunk egyenes választ a céget vagy a pozíciót érintő kérdéseinkre, ha leharcolt a berendezés, vagy ha nem elég következetesek az interjúztató kérdései.

A legsúlyosabb probléma a mesterséges intelligencia szerint munkáltatói oldalról azonban az, ha származásra, vallásra vagy szexuális irányultságra vonatkozó kérdés hangzik el a személyes találkozón. Bár a ChatGPT leszögezte, személyes tapasztalata nincsen, mégis azt tanácsolja, bízzunk a megérzéseinkben a folyamat során és csak akkor fogadjuk el az állásajánlatot, ha megfelelően utánanéztünk a cég hátterének mind szakmai, mind személyes szempontjaink tekintetében.

A férfiak, a nők vagy a MI van előnyben?

Végezetül a munkaerőpiac elemzésével fordultunk a mesterséges intelligenciához: az érdekelt minket, valóban egyenlőség van-e e tekintetben a férfiak és a nők között Magyarországon, illetve az, felválthatja-e a humán erőforrásokat a rohamosan fejlődő technológia. A nemek közötti egyelőségről azt írta, bár törvényi előírás ennek megvalósulása, bizonyos szektorokban és pozíciókban valóban éri hátrányos megkülönböztetés a nőket koruk, kinézetük és családi állapotuk alapján.

És hogy kell-e féltenie az állását a ChatGPT-től? Alapvetően nem, de az nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia hatása már most érzékelhető a munkaerőpiacon: a repetitív, automatizált feladatok elvégzésére ugyanis egyre több helyen használják. A legkevésbé az egészségügyben, oktatásban és művészetekben dolgozóknak kell aggódniuk, ugyanis itt hasznosul leginkább a magas fokú érzelmi intelligencia, kreativitás és a személyes kommunikációs készségek. Azoknak pedig, akik biztosra akarnak menni, az alábbiak fejlesztését javasolja a mesterséges intelligencia: problémamegoldás, kritikus gondolkodás, vezetői képességek és empátia.

Már csak két nap: így készülj a legnagyobb állásbörzére

Április 26-án, szerda reggel megnyitja kapuit, és két napon át tart a HVG Állásbörze a Papp László Budapest Sportarénában. 120 munkaadó 3000 állásajánlattal várja az álláskeresőket és a váltásra kész szakembereket. Ezzel párhuzamosan indul a HVG Online Állásbörze az allasborze.hvg.hu oldalon, amely péntekig tart. Tippek a készüléshez.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20230425_mesterseges_intelligencia_chatgpt_munka_allaskereses_allasinterju_oneletrajz_munkaeropiac_allasborze#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közel száz sebezhetőséget javított a Microsoft

Menetrendszerűen megérkeztek a Microsoft havi rendszeres biztonsági frissítései a támogatott termékeihez, többek közt a Windowsokhoz …