2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A klímaváltozás miatt ott is megjelenhet az agyevő amőba, ahol korábban sosem fordult elő

Hirdetés

A klímaváltozás miatt ott is megjelenhet az agyevő amőba, ahol korábban sosem fordult elő

A klímaváltozás kedvezhet egy veszélyes parazita, az agyevő amőba (Naegleria fowleri) terjedésének, ami így olyan területekre is eljuthat, ahol korábban nem volt jelen – írta a Guardian. A kórokozó az orron keresztül juthat be a szervezetbe, ahol egyből az agyszöveteket kezdi el pusztítani. A tudományos beszámolók szerint az amőba által kiváltott kór mindössze

öt nap alatt végezhet az emberrel.

A Guardian által idézett szakértő, a Kaliforniai Egyetem környezetvédelmi mérnöke, Yun Shen szerint a globális felmelegedés miatt a hűvösebb vizek is egyre melegebbé válhatnak, ami ideális környezetet teremt még az agyevő amőba számára is. A parazita eddig elsősorban Amerika déli részein fordult elő, mivel az ottani vízhőmérséklet 30 fok körüli.

Hirdetés

Voltak ugyanakkor észlelések, illetve olyan jelzések, amikor a lakosság agyevő amőba okozta megbetegedésről számolt be. Ez történt a kanadai határ közelében fekvő Minnesotában is – vagyis egy jóval hidegebb területen. Később pedig egy nebraskai gyermek került kapcsolatba a kórokozóval, ami miatt el is hunyt.

A szakértők rámutattak: a klímaváltozás gyakoribbá teheti az árvizeket is, ami a terület ökoszisztémáját felborítva veszélyes, korábban nem honos baktériumokat juttathat a talajvizekbe.

Az agyevő amőba kimutatására még nem létezik teszt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_klimavaltozas_agyevo_amoba_parazita_naegleria_fowleri#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …