2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A James Webbnek is sikerült képet készítenie az univerzum legtávolabbi ismert csillagáról

Hirdetés

A James Webbnek is sikerült képet készítenie az univerzum legtávolabbi ismert csillagáról

A Hubble űrteleszkóp után a James Webbnek is sikerült megfigyelnie az Earendelt, a valaha látott legtávolabbi csillagot – írta erről a Space.com. Az égitest fénye 12,9 milliárd évet utazott, mire elért a teleszkópokig.

Az Earendel első megfigyeléséről márciusban jelentek meg hírek. Akkor a NASA a Hubble-t vette igénybe, hogy az úgynevezett gravitációs lencsehatást kihasználva megfigyelhesse a csillagot. A művelet új rekordot is jelentett a berendezés számára, mivel soha ilyen messze lévő csillagot nem sikerült még vizsgálni. (A korábbi rekordtartó Ikarus 9,4 milliárd évvel ezelőtti formájában látszott egy, a kutatók által közölt felvételen.)

A Hubble-höz hasonlóan a James Webb is a gravitációs lencsehatás eredményeként tudta megfigyelni a csillagot. Ez a világegyetem egy természetes jelensége, ami lehetővé teszi, hogy felnagyítva lássunk hihetetlenül távoli égitesteket. Az Earendel esetében ez 1000-szeres nagyítást jelent.

Hirdetés

Az új képet Cosmic Spring csillagászcsoport osztotta meg a Twitteren. És itt érdemes megjegyezni: az Earendel nem a közepén lévő, nagyon fényes objektum, hanem a halványabb, amire a nyíl mutat.

Az eredmény persze így is több mint hangsúlyos, hiszen a két berendezés által rögzített képek között látványos a különbség. Íme, a James Webb által készített újabb, és aztán a Hubble márciusi felvétele:

Az égitest a Cet csillagképben található, közel egy másik csillaghoz, a Mirához.

(Nyitókép: NASA, ESA, CSA, and STScI)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220804_james_webb_urtavcso_urteleszkop_csillag_earendel_hubble#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Számos kutatás szerint a korai és túlzott tévénézés későbbi figyelemproblémákhoz és hiperaktivitáshoz vezethet. Ez fordítva …