2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / A Google és az Oxfordi Egyetem kutatói szerint valós a veszélye annak, hogy a mesterséges intelligencia az ember ellen fordul

Hirdetés

A Google és az Oxfordi Egyetem kutatói szerint valós a veszélye annak, hogy a mesterséges intelligencia az ember ellen fordul

A mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos kutatások óta hallani különféle, a rendszer veszélyére vonatkozó figyelmeztetéseket. Vezető tudósok, de a technológiai világ ismert alakjai is gyakran hangoztatják, hogy ha nem vigyázunk, a gép egyszer képes lehet eltörölni a teljes emberiséget. (Más kérdés, hogy a kritikusok szerint ennek semmi esélye, hiszen a programokat úgy fejlesztik, hogy ilyesmi egyáltalán ne következhessen be.)

Ugyanakkor legalább ennyire ijesztő állítások sorakoznak az AI Magazine augusztusi számában publikált tanulmányban is. Ezt az Oxfordi Egyetem és a Google Deepmind kutatói jegyzik (alábecsülni tehát nem érdemes), akik úgy vélik: az MI-vel kapcsolatos kockázat, hogy egyszer az ember ellen fordul, valójában sokkal nagyobb.

A kutatók abból indulnak ki, hogy az MI képes lehet csaláshoz folyamodni, hogy az általa kitalált stratégia mentén jutalmat kapjon – írja a BGR. Ez végső soron egy olyan forgatókönyvet vázol fel, aminek a végén a program a rendelkezésre álló erőforrásokat is átveszi tőlünk. Michael Cohen, a tanulmány társszerzője szerint mindez egzisztenciális katasztrófába sodorna minket, mivel egy fejlett géppel szemben képtelenek lennénk győzni.

Hirdetés

A kutatók a világszerte zajló (MI-)kutatásokkal kapcsolatban is tettek pár figyelmeztetést: úgy vélik, hogy bizonyos kísérleteket, amik a legkülönbözőbb mesterségesintelligencia-ágensek fejlesztését célozzák, inkább jobb lenne most leállítani – félő ugyanis, hogy a munka katasztrofális változásokat indít be.

A szakértők úgy összegeznek: az MI-vel kapcsolatos fenyegetés nemcsak lehetséges, hanem valószínű.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_google_deepmind_oxfordi_egyetem_mesterseges_intelligencia#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

A Facebook történetét szinte mindenki ismeri: a programozó Mark Zuckerberg még egyetemistaként, a Harvard Egyetem …