2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Tech / 500 méter hosszan megnyílt a föld Izlandon és lávafüggöny csap fel belőle

Hirdetés

500 méter hosszan megnyílt a föld Izlandon és lávafüggöny csap fel belőle

Hasadékvulkáni kitörés kezdődött szerdán az izlandi Reykjanes-félszigeten, attól a területtől északra, ahol tavaly a Fagradalsfjall vulkán ontotta magából a vulkáni anyagot hónapokon át.

A térségben napok óta több földrengés is kipattant, míg utat talált magának a felszínre a magma. Harangi Szabolcs, az ELTE kőzettan-geokémiai tanszék, valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Facebookon azt írta, hogy a Meradalahnjúkur oldala hasadt fel közel 500 méter hosszúságban és csapott fel lávafüggöny, lábánál pedig lávanyelvek indultak el.

A térségben több földrengés is kipattant.
© MTI / AP / Marco Di Marco

Hirdetés

A kitörés erősségéről azt írta, hogy nagyobbnak tűnik, mint a 2021-es, a hatóságok lezárták a környéket, nem lehet megközelíteni a kitörést. Mindez azért fontos, mert tavaly rengeteg turista kereste fel a helyet. Azért nem ajánlatos a közelébe menni a hasadéknak, mert nem csak a szökőkútként kilövellő láva okozhat sérüléseket, hanem a különböző vulkáni gázok is.

A hasadékkitörés meglehetősen közel van Izland fővárosához, Reykjavíkhoz, mindössze 25 kilométerre, a nemzetközi repülőtér pedig még közelebb, 15 kilométerre van. A Reuters szerint a légi forgalmat egyelőre nem akadályozza a vulkán működése.

Kitört a Fagradalsfjall vulkán Izlandon.
© MTI / AP / Marco Di Marco

* * *

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220804_500_meter_hosszan_megnyilt_a_fold_Izlandon_es_lavafuggony_csap_fel_belole#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Nem ért véget az eddigi leghatékonyabbnak látszó humanoid robot, az Ameca fejlesztése – derül ki …