2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / 3 petawattos lézert építenek, ez lesz az USA legnagyobb teljesítményű lézersugara

Hirdetés

3 petawattos lézert építenek, ez lesz az USA legnagyobb teljesítményű lézersugara

A lézersugarakkal kapcsolatos kutatások már jó ideje zajlanak, miközben a cégek, illetve iparági szereplők folyamatosan növelik saját berendezéseik teljesítményét. A Michigani Egyetem kutatói őket is leköröznék: egy olyan rendszert építenek, ami számításaik alapján minden, az Egyesült Államokban működő lézernél nagyobb teljesítményű lesz.

A témában kiadott sajtóközlemény szerint a rendszert – Zetawatt-Equivalent Ultrashort pulse laser System, vagy röviden ZEUS – az egyetem saját laboratóriuma építi. Az első indítás során a ZEUS 30 terawatt (30 trillió watt) teljesítményen működik majd. Bár ez is soknak tűnhet, valójában a ZEUS elméleti maximális teljesítményének mindössze

egy százalékáról beszélünk.

Hirdetés

Ennek megfelelően, amikor a rendszer eléri a végső állapotát és a teljesítménye legfelső határát, már három petawatton, azaz: három kvadrillió watton fog működni. (Utóbbi alatt milliószor milliárdot értünk, ami a magyarban billiárdnak felel meg.) Az első tesztekre várhatóan 2023-ban kerül sor.

Az újfajta lézer segítséget nyújt majd a világűrben található szélsőséges objektumok, köztük a magnetárok és az olyan objektumok, mint a galaktikus magok körülményeinek szimulálásában is. Emellett új, az orvostudományban használható technológiák kifejlesztésére is alkalmas lehet a kutatók szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220919_lezersugar_lezer_zeus_michigani_egyetem_petawatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …