2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / 200 éve letelepedett az ember, azóta már kihalt 90 állatfaj Ausztráliában

Hirdetés

200 éve letelepedett az ember, azóta már kihalt 90 állatfaj Ausztráliában

A kedden bemutatott Threatened Australians nevű alkalmazás és weboldal felhasználói az irányítószámuk megadásával hozzájutnak a területükön élő veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos információkhoz.

Gareth Kindler, az egyetem doktorandusza és az alkalmazás készítője szerint az eszköz közérthető és vonzó módon tálalja az információkat. Mint mondta: Ausztrália biodiverzitásával kapcsolatban hatalmas adatmennyiség áll rendelkezésre, de mindeddig egy átlagállampolgár számára nem volt egyszerű hozzáférni ezekhez az információkhoz.

A felhasználók az irányítószámuk beírásával hozzájutnak egy listához a területükön élő veszélyeztetett állatokról és a fajokra leselkedő fő veszélyforrásokról. Az alkalmazás olyan linkeket is felkínál, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek a helyi politikusokkal, hogy kifejezzék aggodalmukat.

Hirdetés

© hvg.hu

A kutatók szerint a kezdeményezés felkeltheti az emberek érdeklődését a környezetvédelmi kérdések iránt, és ez fontos lehet, mikor a közelgő szövetségi választásokon elmennek szavazni.

Mióta az Európából érkezett bevándorlók 200 éve letelepedtek a kontinensen, több mint 90 őshonos állatfaj halt ki. A kipusztuló fajok száma évről évre nő, a becslések szerint mintegy 1700 növény és állatfaj szerepel a fenyegetett fajok listáján. Az év elején a koala is közéjük került, mivel populációja az utóbbi években meredeken zuhant.

5 millió év evolúciója megy a levesbe, ha kihal az egyik állatfaj

Kihalás fenyegeti a világ hüllőfajainak 21 százalékát egy átfogó új értékelés alapján. A tanulmány szerint még a királykobra is a sebezhető fajok közé tartozik.

James Wattson professzor, a projekt társalkotója kiemelte, hogy beavatkozás nélkül ezek a fajok a következő 30-50 évben garantáltan kihalnak. Mint az adatokból látható, minden választókerületben előfordulnak veszélyeztetett fajok, ezért olyan fontos ez az alkalmazás, mivel informálja a nagyközönséget. A professzor hozzáfűzte: ezek olyan fajok, amelyeket világszerte ismernek; ha eltűnnek, többé már nem lehet visszahozni őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220503_veszyelyeztetett_allatfaj_ausztralia_alkalmazas_threatened_australians#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …