2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Tech / 1200 kilométer/h-val is száguldhat az újfajta, környezetkímélő vonat

Hirdetés

1200 kilométer/h-val is száguldhat az újfajta, környezetkímélő vonat

Egy repülőgép és egy vonat keveréke az az eszköz, a FluxJet, amit a nagysebességű tömegközlekedés megvalósításáért kampányoló Transpod szeretne megépíteni, az ehhez szükséges pályával együtt.

A témában kiadott sajtóközlemény szerint a FluxJet egy teljesen elektromos jármű lesz, ami egy különleges technológia (veillance flux) segítségével halad egy védett, a magasban futó pályán. A vonat sebessége legalább 1000 km/óra lesz, ám bizonyos szakaszokon az 1200 km/órát is elérheti. Ez a TweakTown szerint a hangsebesség alsó határának megfelelő tempót jelent. A Transpod más oldalról fogja meg a dolgot: szerintük ez a sebesség a most elérhető nagysebességű vonatoknál is

legalább háromszor gyorsabb közlekedést tesz majd lehetővé.

Hirdetés

A FluxJet kizárólag a TransPod Line vonalon fog közlekedni (hagyományos vasúti síneken nem), egy olyan hálózati rendszerben, aminek állomásait kulcsfontosságú helyeken, főleg nagyvárosokban alakítanák ki. A TransPod ehhez 550 millió dolláros támogatást már megkapott, de az összköltség nyilván nem ennyi. A cég az elsők között két kanadai várost, Calgaryt és Edmontont kötné össze, aminek a munkálatai már megkezdődtek. Ez, illetve a többi kritikus fontosságú projekt szerintük legalább 140 ezer munkahelyet teremt.

A cég azt állítja, hogy a TransPod Line-on való közlekedés évente legalább 636 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben az utasoknak egy repülőút közel felét kell majd kifizetniük, ha a vonattal akarnak utazni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_transpod_vonat_tomegkozlekedes_kornyezetvedelem_hangsebesseg_fluxjet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Nem ért véget az eddigi leghatékonyabbnak látszó humanoid robot, az Ameca fejlesztése – derül ki …