2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / 12 ezer éves emberi lábnyomokat találtak egy sivatagban – gyakorlatilag véletlenül

Hirdetés

12 ezer éves emberi lábnyomokat találtak egy sivatagban – gyakorlatilag véletlenül

Egy utahi katonai létesítmény sivatagos, sós síkságán részén több, az ősidőkből származó lábnyomot is találtak a Cornell Egyetem régészei – áll az intézmény ezzel kapcsolatos közleményében. A lábnyomokat emberek hagyták hátra, de az még nem világos, hogy pontosan mikor. Egyes elméletek szerint a nyomok az utolsó jégkorszak végéről származnak.

A nyomokat lényegében véletlenül fedezték fel: Thomas Urban, a Cornell egyik munkatársa, és Daron Duke, a Far Western Anthropological Research Group szakértője egy helyi régészeti lelőhely felé tartott, amikor megpillantották a különös nyomokat. A páros az autóból kiszállva megállapította, hogy a nyomok mezítláb közlekedő emberektől származnak. További vizsgálatok után pedig az is kiderült, hogy legalább 12 ezer évesek.

A kutatók másnap is folytatták a munkát, és ennek során derült fény arra, hogy a szabad szemmel látható két lábnyom mellett valójában több, összesen 88 sorakozik a talajban. Ezeket viszont nem volt olyan könnyű megtalálni.

Hirdetés

© Cornell Egyetem/R. Nial Bradshaw

A fennmaradt lábnyomok valószínűleg egy, a pleisztocén időszakban élt családhoz köthetők; a legkisebb gyermek 5, a legidősebbek pedig 12 évesek lehettek ekkor.

A nyomok alapján azt is sikerült megállapítani, hogy a területen ekkor még sekély víz volt, amin könnyedén átkelhettek az emberek.

(Nyitókép: Cornell Egyetem/R. Nial Bradshaw)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_sivatag_emberi_labnyomok_cornell_egyetem_jegkorszak_regeszet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

A brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Kirsályságban villámárvizekre lehet …